Hoții de fier vechi au dat spargere… direct în mină, la Rodna, cu „scule performante”
Râul Someșul Mare este poluat pe o distanță de circa zece kilometri cu noroi de mină după ce o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de hoți de fier vechi, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud monitorizând zona, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Poluarea de pe Someșul Mare a fost observată, luni, de pescari, care au sesizat autoritățile că apa râului s-a înroșit.
Șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că hoții de fier vechi au vrut să ajungă în interiorul minei ca să fure șine vechi, iar ca să poată intra au spart gura betonată pentru a evacua apele uzate.
“Hoții au spart galeria noaptea ca să curgă apa și să poată intra și să ia fierul vechi. Nu puteau intra dacă era galeria plină cu apă. Cei de la Conversmin SA (companie care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna – n.r.) și-au făcut închiderile, au redirecționat apa în puțuri, dar hoții au spart ca să poată intra. Apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns în Someșul Mare. Noi suntem cu oamenii în procesul de monitorizare, am anunțat și Conversmin. Au fost și ei, au văzut ce se întâmplă și supraveghem cu toții zona”, a spus DrăganȘeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Petru Drăgan.
El a declarat că, deocamdată, nu se înregistrează mortalitate piscicolă.
“Poluarea e mai mult spectaculoasă datorită colorației. Oxizii de fier, mangan și ceilalți care ajung în emisar sunt relativ neutri din punct de vedere chimic, nu au concentrație periculoasă. (…) Noi am mai avut astfel de situații și în trecut, s-au mai repetat anul trecut tot din cauza deschiderilor ilegale ale minelor, dar nu am înregistrat mortalitate sau îmbolnăviri. Sigur că acest lucru nu înseamnă că nu se poate întâmpla de acum încolo”, a declarat Petru Drăgan.
Drăgan a adăugat că pentru a nu se repeta astfel de situații trebuie închise din nou gurile de mină.
“Gurile de mină au fost închise când s-a încheiat activitatea minieră de acolo, dar nu știu ce trebuie făcut, poate o monitorizare mai strictă din partea proprietarilor ar trebui. Erau guri betonate și hoții s-au deplasat probabil cu picamere, cu scule performante, Dumnezeu știe cu ce. Noi nu avem competență pe zona minieră. Nici nu avem ce căuta acolo fiindcă e o zonă cu potențial de prăbușire. Mă mir că nu s-au întâmplat alte dezastre”, a spus Drăgan.
Potrivit sursei citate, poluarea de pe Someșul Mare se întinde acum pe zece kilometri.
“Aș putea spune că, acum, poluarea se întinde pe zece kilometri. Râul Someșul Mare e poluat cu elemente rezulatate din noroi de mină acumulat în perioada 1990-prezent. Noi am anunțat toate primăriile din aval și suntem atenți, în funcție de rezultatul probelor de laborator, să-i anunțăm pe cei de la firma de apă (SC Aquabis SA – n.r.) și orașul Beclean care se alimentează cu apă din Someșul Mare. Ar putea fi direct afectați locuitorii din Beclean. Noi suntem pregătiți să-i anunțăm. Nu are sens să facem panică inutilă, dar pe de altă parte, dacă se va apropia unda de oraș, vom anunța și cei de la Aquabis vor lua măsuri”, a spus Drăgan.
Exploatarea Minieră Rodna nu mai funcționează din 2006. În 2007, din 2.200 de angajați câți erau cu 17 ani în urmă mai rămăseseră doar 150, care au scos din mină ce rămăsese înainte să se sisteze producția.