Mihai Oroveanu – scurtă biografie a marelui dispărut

Mihai Oroveanu Foto: Cosmin Bumbuț

Mihai Oroveanu Foto: Cosmin Bumbuț

Istoricul de artă și curatorul Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani.
Mihai Oroveanu era internat la un spital din București, de luni, 26 august, după ce a suferit un infarct.

Trupul neînsuflețit al lui Mihai Oroveanu este depus la capela cimitirului Bellu din București, slujba de înmormântare a acestuia urmând să aibă loc luni,  la cimitirul Bellu.

Mihai Oroveanu, născut pe 20 septembrie 1946, la București, a fost unul dintre cei mai cunoscuți și longevivi directori ai unei instituții muzeale din România.

Istoric de artă, fotograf, curator și colecționar de artă el însuși, Mihai Oroveanu a fost și un bun cunoscător al artei internaționale actuale.

Mihai Oroveanu a studiat istoria artei la Institutul de Arte Plastice din București. Curator de expoziții la Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (1970 – 1980), ulterior fotograf profesionist, Mihai Oroveanu a avut contribuții în mod constant în revistele Arta și Secolul XX.

În 1990, Mihai Oroveanu a devenit director general al Oficiului Național pentru Documentare și Expoziții de Artă.

Începând din anul 2001, Mihai Oroveanu a fost director general al Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Mihai Oroveanu a organizat și co-organizat numeroase expoziții și a scris mai multe cărți de artă, între care volumele “Ateliere de artiști din București”, “România Modernă. Documente fotografice 1859-1949 (Modern Romania. Photographic documents 1859-1949)” și “Horia Bernea”.

De asemenea, el a fost membru al unor jurii naționale și internaționale ale unor concursuri de artă și fotografie.

Din 1990, Mihai Oroveanu a fost membru al Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public, iar din 2008, președinte al acestei comisii.

De-a lungul vieții sale, Mihai Oroveanu a primit numeroase premii și distincții.

Astfel, în anul 2000, Mihai Oroveanu a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, de către președintele României.

În 2005, Mihai Oroveanu a primit distincția Ordinul Steaua Solidarității Italiene în grad de Comandor (Commendatore dell’Ordine della Stella della solidarietà italiana), decernat de președintele Italiei.

În 2008, Mihai Oroveanu a primit distincția Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor din partea statului francez (Officier des Arts et des Lettres).

Loading

Comments

comments