Comisia Europeană laudă guvernul USL: Toate criteriile de performanță stabilite pentru România au fost îndeplinite

Președintele CE Jose Manuel Barosso și premierul României Victor Ponta Foto: dcnews.ro

Președintele CE Jose Manuel Barosso și premierul României Victor Ponta
Foto: dcnews.ro

Banca Națională a României a distribuit, ieri, un comunicat de presă al Comisiei Europene, care reprezintă o lovitură serioasă pentru criticii guvernării USL și, totodată, pare să desconsidere realitățile economice relevate de rapoarte precum cel al Consiliului Fiscal. În comunicat, se spune, negru pe alb, că „Toate criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii septembrie 2013 au fost îndeplinite și s-au făcut progrese pe calea atingerii majorității criteriilor structurale”.

Iată întregul comunicat:

Echipele Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene s-au aflat în vizită la București în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie 2013, pentru discuții privind prima evaluare a programului economic sprijinit the FMI prin Acordul Stand-By, precum și actualizarea situației programului preventiv cu Uniunea Europeană privind balanța de plăți.

S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul rămâne, în linii mari, în direcția cea bună. Toate criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii septembrie 2013 au fost îndeplinite și s-au făcut progrese pe calea atingerii majorității criteriilor structurale.

Creșterea reală a produsului intern brut în 2013 s-a consolidat pe fondul unei producții agricole puternice și evoluției robuste a exporturilor, această creștere fiind acum estimată la 2.2 la sută. Totuși, cererea internă rămâne la un nivel redus, contribuind astfel la ajustarea contului curent la 1,2 la sută din PIB. Creșterea reală a produsului intern brut este prevăzută să rămână constantă în anul 2014, la nivelul de 2,2 la sută, factorii determinanți ai creșterii deplasându-se treptat dinspre exporturile nete către cererea internă și, mai ales către investiții, acestea din urmă crescând pe măsura accelerării absorbției fondurilor Uniunii Europene. Inflația a revenit în intervalul țintit de Banca Națională în luna septembrie, reflectând în mare parte scăderea prețurilor la produsele alimentare, nivelul anticipat al inflației la finele anului 2013 fiind de aproximativ 2 la sută. În ciuda deteriorării persistente a calității activelor, sectorul bancar și-a păstrat flexibilitatea și rezerve suficiente, asigurând provizioanele pentru acoperirea pierderilor provenite din împrumuturi.

Autoritățile au continuat procesul de ajustare fiscală și s-au încadrat în ținta de deficit fiscal stabilită pentru luna septembrie, acoperind prin restricții de cheltuieli nerealizările de venituri. Ținta pentru finele anului este acum fixată la 2,5 la sută din PIB (în creștere cu 0,2 la sută în termeni cash) pentru acoperirea necesităților mai mari de co-finanțare aferente unei absorbții mai rapide a fondurilor Uniunii Europene. Pentru anul următor, autoritățile și-au propus să continue reducerea treptată a deficitului, în conformitate cu îndeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (OTM) de a avea un deficit structural (conform metodologiei ESA) de 1 la sută în anul 2015, lăsând în același timp loc pentru majorarea în continuare a cheltuielilor aferente co-finanțării.

Eforturile de reformă structurală dau rezultate bune în unele domenii. Succesul ofertei publice inițiale lansate pentru vânzarea unui pachet de 15 la sută din acțiunile Romgaz reprezintă o tranzacție cu valoare de reper în sectorul întreprinderilor de stat și pe piețele de capital din România. Cu toate acestea, lipsa finalizării în cazul privatizării majoritare a companiei CFR Marfă a fost un obstacol, însă guvernul își menține angajamentul de a continua procesul de privatizare, sprijinind între timp restructurarea companiei. Pregătirile pentru reformele din sectorul sanitar progresează, agenda liberalizării prețurilor la energie se încadrează în parametri și s-au făcut pași înainte pentru întărirea managementului financiar public, cum ar fi prioritizarea investițiilor.

Loading

Comments

comments