Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară e nerealistă și încalcă legea. „Sunt necesare măsuri discreționare suplimentare semnificative pentru 2014”

Ionut Dumitru, bancher, presedintele Consiliului Fiscal Foto: business24.ro

Ionut Dumitru, bancher, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: business24.ro

În Opinia sa cu privire la a doua rectificare bugetară operată de Guvernul Ponta, Consiliul Fiscal remarcă faptul că aceasta este nerealistă și încalcă legea.

„Consiliul fiscal are în continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza ținta de final de an pentru veniturile din fondurile europene post-aderare, în condițiile în care, cu trei luni înainte de finele acestuia, nivelul intrărilor (5,03 mld. lei) reprezintă mai puțin de jumătate din suma estimată pentru întreg anul (12,15 mld. lei), iar estimările guvernamentale cu privire la performanța de absorbție au fost sistematic mai mari decât realizările”, se spune în opinia semnată de președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Deși rectificarea curentă, prin reducerile de cheltuieli operate pentru a compensa parțial revizuirea descendentă a estimărilor privind încasările bugetare readuce nivelul cheltuielilor totale (exclusiv asistența financiară din partea Uniunii Europene și a altor donatori) în limitele plafonului de cheltuieli prevăzut de Legea 4/2013 și restabilește astfel respectarea regulii statuate de art. 6 lit. c), aceasta consemnează o nouă încălcare a art. 6 lit b) al Legii 69/2010, potrivit căruia «soldul și, respectiv, soldul primar al bugetului general consolidat, luând în considerare componentele acestuia, pentru anul bugetar următor, nu vor putea depăși plafonul stabilit prin cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetară, aprobată de către Parlament». Astfel, proiectul de rectificare prevede un deficit bugetar de 15,9 mld. lei, mai mare cu 2,5 miliarde lei (0,4% din PIB) decât plafonul de 13,394 mld. lei statuat de Legea 4/2013, deviația față de plafonul legal crescând cu încă 1,2 mld. lei față de cea deja consemnată cu prilejul primei rectificări bugetare. În plus, dacă majorarea de deficit cash efectuată cu prilejul primei rectificări bugetare nu atrăgea după sine, conform evaluării guvernamentale, o majorare a țintei de deficit bugetar conform ESA95 (relevant din perspectiva relației cu Uniunea Europeană), acest lucru nu se mai întâmplă acum, ratarea obiectivului initial de deficit ESA95 de 2,4% din PIB fiind probabil inevitabilă. (…) Dincolo de impactul asupra rezultatului execuției bugetare din acest an, revizuirea substanțială a estimărilor de venituri bugetare alterează substanțial perspectivele pentru bugetul aferent anului 2014, orice proiecție având în mod necesar drept punct de plecare realizările curente. In consecinta, in opinia Consiliului Fiscal, sunt necesare măsuri discreționare suplimentare semnificative pentru a asigura încadrarea în limitele plafonului de deficit bugetar pentru anul viitor (cu atât mai mult cu cât veniturile bugetare din anii 2012 și 2013 au fost afectate favorabil de încasările temporare din închirierea benzilor de frecvență către operatorii de telefonie mobilă)”, se mai spune în document.

Componența Consiliului Fiscal (CF) a fost stabilită în mandatul Emil Boc. Premierul Victor Ponta a avut, prin intermediul mass-media, un schimb de replici acide cu conducerea CF, atât după realizarea bugetului pe 2013, cât și după prima rectificare bugetară, considerând neavenite criticile Consiliului. Există unele semne destul de evidente care atestă că opiniile CF sunt întemeiate, dar vom vedea, mai concret, la sfârșitul anului, când vom trage linia. Exisă, însă, alte semne – declarații ale premierului și vicepremierului Liviu Dragnea- care indică faptul că PSD se pregătește să arunce responsabilitatea neatingerii țintelor bugetare în ograda partenerilor de coaliție liberali.

Loading

Comments

comments