Comuniștii și populiștii au obținut peste 40 la sută la alegerile generale din Cehia
Alegerile generale anticipate din Cehia nu au rezolvat ecuația guvernării. Dimpotrivă, au complicat lucrurile și mai mult.
Rezultatele finale arată o mare fragmentare a opiniei publice și o reorientare a țării, considerată până nu demult „șablon” pozitiv est-european, spre curentele politice specifice democrațiilor bolnave.
Astfel, social-democrații (CSSD) au obținut un scor de doar 20,45%, iar partidele de dreapta și centru dreapta (trei formațiuni care au trecut de pragul electoral) au colectat, împreună, 26,49% din voturi.
În schimb, formațiunea populistă Noua Mișcare (ANO), înființată în 2011 de omul de afaceri Andrej Babis, s-a clasat pe locul al doilea, cu 18,65%; un alt partid populist – Usvit (Zorii Democrației Directe), condus de omul de afaceri de origine niponă Tomio Okamura, a trecut și el de pragul electoral de 5%, adunând 6,88% din voturi. Iar comuniștii (KSCM) au ocupat poziția a treia, cu 14,91%. Împreună, populiștii și comuniștii cumulează 40,44% din voturi.
Social democrații vizau un scor de 30%, ceea ce le-ar fi permis o guvernare alături de comuniști sau susținuți de aceștia. În condițiile actuale, însă, formarea unei coaliții de guvernare pare o misiune aproape imposibilă, mai ales că ANO a respins, ferm, orice colaborare cu un guvern la care sunt raliați comuniștii sau partidele de dreapta.
Alegerile anticipate au fost impuse de căderea, în iunie, a cabinetului de centru-dreapta al premierului Petr Necas, criticat pentru măsurile de austeritate și afectat de scandaluri.
Cehia este condusă, în prezent, de un guvern de tranziție tehnocrat, premier fiind economistul Jiri Rusnok.