Siria: convertiți la Islam, sau decapitați
Grupările rebele siriene asociate cu Al-Qaeda atacă localități cu populație majoritar creștină, punându-și victimele în fața unei alegeri capitale: convertirea la Islam sau moartea. Site-ul Breitbart News publică mărturiile a doi bărbați din satul Maaloula, situat la 25 de mile de Damasc, în care rebelii au pătruns în forță, strigând “Allahu Akbar” (“Dumnezeu este mare”) în timp ce atacau cu focuri de armă locuințele și bisericile creștine.
„Au ucis oameni (…) Am auzit împușcături și am văzut cu ochii mei trei cadavre care zăceau în mijlocul străzii, în vechiul cartier al satului! Unde e președintele Obama să vadă ce ni se întâmplă?” afirmă un locuitor din Maaloula, citat de site-ul american. „I-am văzut pe militanți punând mâna pe cinci săteni, pe care i-au amenințat, spunându-le: <<Fie vă convertiți la Islam, fie veți fi decapitați!>>”, susține un alt martor ocular. Alți săteni au precizat că, în timpul atacului, au auzit o serie de dialecte străine, pe care le-au apreciat ca fiind din Tunisia, Libia, Maroc și Cecenia.
Rebelii care au preluat controlul asupra localității fac parte din Jabhat al–Nusra (Frontul de Sprijin pentru Poporul Siriei Mari), una dintre cele două francize ale Al-Qaeda în Siria, considerată, totodată, cea mai sângeroasă și eficientă grupare radicală care acționează împotriva regimului lui Bashar al-Assad. De altfel, în decembrie 2012, atât Națiunile Unite cât și Statele Unite au trecut această grupare pe lista organizațiilor teroriste. La rândul lor, liderii Jabhat al-Nusra au promis că, după ce vor înlocui regimul condus de Assad cu unul teocratic, se vor concentra pe “nimicirea” Statelor Unite și Israelului.
În ajutorul Armatei Siriene Libere, brațul armat al opoziției siriene, – considerată de Washington drept principalul garant al democrației și libertății -, au mai venit să lupte o serie de facțiuni jihadiste, precum și mercenari palestinieni, irakieni, libieni, afgani, tunisieni și ceceni , care au transformat Siria într-un poligon al terorismului de pretutindeni. Rapoartele despre crimele comise de rebeli atât împotriva susținătorilor regimului de la Damasc, cât și asupra populației civile, dar mai ales modul organizat în care câteva dintre cele mai periculoase facțiuni teroriste din întreaga lume colaborează pe frontul sirian i-au făcut probabil pe strategii militari americani să se întrebe în șoaptă care dintre cele două tabere ar trebui atacată mai întâi – armata lui Assad sau grupările teroriste reunite ad hoc sub stindardul libertății și democrației? În fața pericolului răspândirii necontrolate a terorismului și fanatismului religios în regiune, americanii par să fi ales, deocamdată, menținerea regimului Assad sau, altfel spus, neaccelerarea căderii lui. Până când Statele Unite vor hotărî care dintre cele două rele e mai mare, liderul de la Damasc se află însă într-un echilibru extrem de fragil.