Prima țară care legalizează cultivarea și comercializarea marijuanei

Foto: duaneburnett.com

Foto: duaneburnett.com

Iubitorii de „iarbă” de pretutindeni au un nou motiv de extaz: Uruguay va deveni în curând prima țară care legalizează atât cultivarea, cât și distribuirea marijuanei. Guvernul de centru-stânga din Montevideo a reglementat deja toate aspectele de ordin comercial legate de acest subiect.  Potrivit unui proiect de lege aprobat de Camera inferioară a Adunării Generale – proiect care, se pare, va trece fără emoții și de Senat – uruguayenii vor putea cultiva în casă până la șase plante de Cannabis, iar cooperativele care numără până la 45 de membri vor avea dreptul să cultive până la 99 de plante pentru proprie folosință.

Concomitent, cultivatorii mai mari vor produce pentru piața de consum, vânzându-și recolta guvernului. Drogul va ajunge apoi în farmacii, singurele puncte de vânzare de unde cumpărătorii individuali vor putea procura marijuana, după ce vor semna într-un registru federal. Copiii și străinii nu vor avea voie să cumpere drogul. “Propunerea legislativă urmează cultura uruguayană și rolul pe care l-a avut statul de-a lungul istoriei, în reglementarea viciilor sociale”, susține unul dintre inițiatorii proiectului, citat de The Washington Post. “Vom stabili prețuri, vom limita producția și vom interzice publicitatea. Totul este planificat, controlat și reglementat de către stat; există jucători privați, dar statul stabilește regulile”, afirmă omul politic uruguayan.

Această decizie transformă Uruguayul într-un deschizător de drumuri. Inițiativa este similară cu actuala legislație din statul american Colorado, unde consumatorii vor putea cumpăra în curând marijuana din magazine speciale și, de asemenea, vor avea dreptul să cultive acasă plante ce produc o cantitate mică de droguri. În Olanda, deși consumul de marijuana este legiferat de multă vreme, cultivarea este interzisă și nici o altă țară din lume nu a mai legalizat până acum producția și comercializarea în masă a acestui drog.

Autoritățile din Montevideo declară că principalul scop al noii legislații este acela de a distruge piața neagră care-i aprovizionează în prezent pe cei aproximativ 25.000 de consumatori de marijuana cu marfă ieftină, adusă ilegal din Paraguay și, implicit, de a reduce astfel rata criminalității din țară.

Loading

Comments

comments