Meteoritul de la Celeabinsk ar fi putut să provoace o catastrofă

image-2013-02-15-14231688-70-meteorit-deasupra-regiunii-uraliGreutatea totală a meteoritului Cebarkul a fost de circa 11 mii de tone și el a intrat în atmosfera Pământului cu viteza de 19 kilometri pe secundă. Aceasta este concluzia unui grup internațional de oameni de știință.

Meteoritul s-a descompus în fragmente mici, viteza lor medie la suprafața Pământului a crescut până la 30 de kilometri pe secundă, a declarat savantul Olga Popova, șeful grupului de savanți, în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei.

Diametrul corpului ceresc, care a explodat pe 15 februarie 2013 deasupra orașului Celiabinsk, a fost de circa 18-19 metri. Multe fragmente au ars în atmosferă, fătă să atingă Pământul. Meteoritul de la Celeabinsk sau Cebarkul este un fenomen destul de rar, explică Olga Popova.

„În realitate, în atmosfera Pământului nimeresc obiecte spațiale. În general, este vorba de particule mici, de un milimetru sau chiar mai mici. În decursul anului, în atmosfera Pământului nimeresc cel mult 20-30 de corpuri spațiale de circa un metru. Asemenea obiecte mari ca meteoritul de la Celeabinsk sunt și mai rare și pot nimeri în atmosferă o dată la 50-100 de ani. Din păcate, noi cunoaștem foarte puțin frecvența unor asemenea fenomene, deoarece se fac puține monitorizări”.

Un grup de savanți sub conducerea profesorului canadian Peter Brown de la Universitatea Western Ontario a efectuat propriile cercetări legate de frecvența arderii meteoriților în atmosfera planetei noastre. Potrivit oamenilor de știință, coliziunea cu Pământul a unor obiecte cerești cu o greutate de peste 10.000 de tone se poate produce la fiecare 30-40 de ani. Probabilitatea căderii pe Pământ în viitorul apropiat a unui meteorit asemănător cu cel de la Celeabinsk este foarte mică.

Orașul Celeabinsk și împrejurimile lui au avut noroc că până la Pământ au ajuns fragmente relativ mici ale bolidului, este convins fizicianul Vladimir Surdin: „Putea să fie o explozie asemănătoare cu cea nucleară. Energia meteoritului și energia deplasării lui a fost de circa 500 de kilotone. Este ca o bombă cu hidrogen. Ceea ce rămâne în urma exploziei unei bombe cu hidrogen ar fi rămas și după ciocnirea acestui meteorit cu Pământul: un crater cu un diametru de câteva zeci de metri, o emisie puternică de vapori”.

Pe întregul teritoriu al regiunii Celiabinsk au căzut fragmente de meteorit cu o greutate totală de circa 4-6 tone. Cel mai mare fragment de 650 de kilograme a fost ridicat de pe fundul lacului Cebarkul în octombrie.

Loading

Comments

comments