Analiză Al Jazeera: Cine și de ce ar dori, sau nu, o intervenție militară în Siria
De ce SUA ar lua în considerare o acțiune militară în Siria
Chiar dacă SUA s-a abținut să intevină în războiul dintre forțele de securitatea ale lui Bashar Al-Assad și rebeli, președintele Obama a avertizat, în urmă cu câțiva ani, că America va interveni “dacă vom constata că arme chimice sunt utilizate” iar acel moment a fost definit a fi “linia roșie” care nu trebuie depășită..
Presupusul atac chimic care a ucis sute de civili pe 21 august 2013 pare să fi ajuns la acea “linie roșie” și despre care Obama declara într-un interviu că a fost “cert” iar regimul de la Damasc este responsabil și fapta cere “consecințe internaționale”.
La ce fel de acțiune militară se gândește SUA
Obama a declarat că nu este interesat de o implicare de lungă durată în conflictul sirian și că ia în considerare mai mult o demonstrație de forță pentru a-l avertiza pe Assad în vederea unui viitor alt atac chimic. Analiștii se așteaptă ca atacul să fie efectuat cu ajutorul rachetelor și posibile lovituri aeriene asupra unor ținte militare pentru o perioadă limitată de timp.
De ce SUA nu este dispusă să intervină mai agresiv pentru a răsturna regimul lui Assad
Spre deosebire de Libia unde scopul intervenție vesticilor a fost de a-l îndepărta pe Gaddafi, administrația Obama a declaat clar că nu vrea să folosească foța militară pentru a-l îndepăta pe Basha Al.Assad de la putere, ci numai să îl determine pe acesta să nu folosească arme chimice. “Nu este politica noastră să paticipăm la schimbarea regimului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, “nu acesta este dorința noastră”.
Administrația de la Casa Albă este atentă la faptul că regimul lui Assad a supraviețuit deoarece are un suport substanțial iar marile temeri sunt legate de un război civil sectarian nesfârșit. Washingtonul este îngrijorat, de asemeni, din cauza rebelilor deoarece cei mai mulți sunt ostili Statelor Unite, mai ales cei care sunt afiliați Jabhat al-Nusra o facțiune a al-Qaeda, pe care americanii au declarat-o “organizație teroristă internațională”.
Sub ce auspicii și pe ce temei legal ar putea să fie justificată o acțiune militară
Veto-ul rușilor și chinezilor din Consiliul de Securitate al ONU face ca orice intervenție militară în zona să fie imposibilă. Administrația Obama ar putea să se bazeze pe o “coaliței dispusă” să acționeze în afara mandatului ONU. Aliați precum Marea Britanie și câteva țări arabe cheie au făcut presiuni în sensul acțiunii, cu toate că David Cameon a suferit o mare înfrângere din partea parlamentului, care a votat împotriva oricărei intervenții militare în Siria.
Președintele Obama se consută de asemeni și cu lideii din congres pentru a câștiga suportul lor.
Care este scopul inspecției Națiunilor Unite
Expețtii ONU caută probe care să demonstreze că au fost utilizate arme chimce în atacul de la Ghiuta care au ucis sute de civili. Numai că inspectorii nu pot stabili cine a fi utilizat armele chimice, ci numai faptul că acestea au fost folosite sau nu.
Care dintre jucătorii internațional susțin intervenția militară și care sunt cei care se opun
Guvernul britanic a fost un purtenic susținător al acțiunii militare în Siria dar acum nu o va mai face din cauza votului nefavorabil din palament.
Franța este și ea în favoare intervenției dar numai după o concluzie clară a inspectorilor ONU.
Rusia și China s-au împotrivit de la bun început în Consiliul de Securitate al ONU față de o intervenție militară în Siria.
Iranul, cel mai mare aliat al lui Assad, a avertizat asupra intervenției militare în Siria.
Turcia, care împarte cu Siria o graniță de 901 km, susține o intervenție militară.
Cu toate că Liga Arabă aruncă vina asupra regimului Assad pentru utilizarea armelor chimice, blocul regional respinge intervenția militară în afara aprobării Consiliului de Securitate al ONU.
Guvernul palestinian condus de Hamas în Gaza și de Autoritatea Palestiniană în Cisiordania se opun amândouă unui atac militar împotriva Siriei ca de altfel și guvernele din Libia și Irak. Mișcarea Hezbollah din Libia fiind deja este angajată militar în susținerea regimului de la Damasc.
În încercarea de a evita fricțiuni cu Siria, ministrul iordanian al Informațiilor a declart că țara sa “nu va deveni o platformă de pe care să se efectueze vreo acțiune militară împotriva Siriei”.