INS contrazice datele ANOFM: Șomajul, la cota cea mai mare din ultimii trei ani
Rata șomajului a crescut în iunie la 7,6 la sută, față de 7,5 la sută în mai, numărul estimat al persoanelor fără un loc de muncă fiind de 736.000, de la 720.000 în luna precedentă, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Este cea mai mare rată a șomajului înregistrată în România, din iunie 2010 încoace.
Datele INS diferă de cele ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. ANOFM a raportat o rată a șomajului de 4,96% în luna iunie, în scădere față de luna mai, când ar fi fost 5,03%. Numărul total al șomerilor ar fi de 438.110 persoane, dintre care doar 139.243 primesc indemnizație de șomaj.
Diferențele dintre datele celor două instituții sunt date de faptul că ANOFM nu îi mai consideră șomeri pe cei care „ies din sistem”, încheind atât perioada șomajului plătit cât și pe cea în care șomerii, dacă se prezintă regulat la agențiile teritoriale de șomaj, beneficiază de suport (intermediere) în vederea obținerii unui loc de muncă.
Din datele INS, care se bazează pe o cercetare trimestriale statistică asupra forței de muncă din gospodării, reiese că șomajul cronic este în creștere.
Citește și
EXCLUSIV. Numărul șomerilor a crescut cu 20 la sută, cheltuiala de șomaj tot cu 20 la sută, ajutorul de șomaj s-a redus cu 15 la sută. Situația COMPLETĂ a evoluției numărului de șomeri și ajutoarelor de șomaj, pe județe, 2012 vs 2008