Parchetul General nu renunță la anchetă în Dosarul OUG 13
Nici motivarea CCR în dosarul conflictului de constituționalitate dintre DNA și Guvern, reclamat de președintele Senatului, și nici amenințările voalate ale ministrului Justiției, Tudorel Toader, nu l-au determinat pe procurorul general, Augustin Lazăr (foto), să renunțe la ancheta din Dosarul OUG 13.
Conform CCR, DNA ar fi trebuit să claseze dosarul, întrucât reclamațiile în baza căruia au fost demarate cercetările nu conțineau niciun fel de probe, ci doar aprecieri personale. Nici declinarea de competență către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu ar fi trebuit să se producă, având în vedere fondul cauzei, anume o interferență a puterii judecătorești, în activitatea legitimă a puterii executive.
Iată, însă, că Augustin Lazăr a citit decizia CCR în altă cheie și consideră că ancheta poate continua. În acest sens, Parchetul General a emis următorul comunicat, postat pe site-ul propriu:
„Având în vedere solicitările primite din partea mass-media referitoare la cursul cauzei cunoscută generic sub denumirea de “OUG 13”, în contextul publicării motivării Deciziei Curții Constituționale nr. 68 din 27 februarie 2017, precum și unele speculații apărute în spațiul public pe aceeași temă, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să facă următoarele precizări:
Cauza se află pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, investigația este în curs și privește următoarele fapte prevăzute de legea penală: sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri (erată).
Dosarul a fost înregistrat la Secția de urmărire penală și criminalistică ca urmare a declinării acestuia de către Direcția Națională Anticorupție. Această structură a fost investită cu o cauză privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, respectiv: favorizarea făptuitorului; prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; fals intelectual.
Potrivit dispozițiilor legale, procurorul are obligația de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei pe care a fost investit să o soluționeze, controlul asupra actelor și măsurilor dispuse de către procuror fiind realizat de către instanța de judecată”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică, la Antena 3, că va discuta, zilele acestea, cu procurorul general, Augustin Lazăr, și cu procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi, despre ancheta privind OUG 13. Toader consideră că decizia CCR arată că cele două instituții au încălcat legea în cazul OUG 13 și a sugerat că cei doi procurori șefi ar trebui să demisioneze.
Tot în cursul zilei de azi, DNA a emis un comunicat prin care a exprimat opinia că Decizia CCR cu privire la ancheta penală referitoare la modalitatea în care a fost adoptată OUG 13/2017 este „un eveniment normal în procesul de interpretare a legilor”.
Totuși, într-un comunicat de presă emis astăzi, DNA mai arată că „actele și soluțiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii”, apreciere în linie cu opinia minoritară din cadrul CCR, exprimată de judecătorul Livia Stanciu.