EUTANASIA DURERII: Ministerul Sănătății – obligat să limiteze suferința bolnavilor incurabili
24 mai 2014 a marcat un moment crucial în evoluția îngrijirilor paliative în lume. Organizația Mondială a Sănătății a adoptat, în cadrul Adunării Mondiale pentru Sănătate, o rezoluție istorică, prima care formulează recomandări generale pentru îmbunătățirea accesului la îngrijiri paliative în lume.
Documentul OMS poate aduce alinare pentru milioanele de persoane din lumea întreagă, cu speranță de viață limitată, suferinzi de boli incurabile: cancer, boli cardiovasculare și neurologice, demențe, HIV/SIDA, tuberculoză rezistentă la tratamente, boli genetice, distrofii neuromusculare etc.
Rezoluția nu poate fi ignorată de Ministerul Sănătății, care acum este obligat să facă mai mult pentru cei aproximativ 150.000 de români care au nevoie, anual, de paliație, adică de alinarea suferinței specifice stadiilor terminale ale unor boli incurabile. Ministerul Sănătății nu și-a onorat repetatele angajamente de a include paliația în programele naționale de sănătate. Însă, niciun stat european nu și-ar putea permite acum să ignore o asemenea decizie, luată după studii îndelungate și care atestă că vorbim de o necesitate stringentă.
Recomandările OMS includ integrarea îngrijirilor paliative în toate politicile naționale și bugetele de sănătate, precum și în programele de pregătire profesională a personalului din serviciile de sănătate. De asemenea, se subliniză necesitatea asigurării accesului la medicamentele esențiale în îngrijirea paliativă a adulților și copiilor.
La începutul anului 2014, Alianța Mondială pentru Îngrijiri Paliative (WPCA), în colaborare cu OMS, a publicat „Atlasul Mondial al Îngrijirii Paliative la Sfârșitul Vieții”. Raportul arată că în 42% dintre țările lumii accesul la îngrijiri paliative este limitat sau inexistent și că doar 20 din cele 234 de țări și regiuni ale lumii* au integrat îngrijirile paliative în sistemele lor de sănătate. În 80% dintre tările lumii accesul la medicația opioidă pentru tratamentul durerii severe este foarte limitată sau restricționată, ceea ce înseamnă că, anual, milioane de persoane suferă dureri cumplite și au o calitate a vieții extrem de afectată.
David Praill, președintele WPCA a declarat: ”Suntem bucuroși de adoptarea acestei Rezoluții a OMS. Ea aduce speranță milioanelor de persoane din întreaga lume ce suferă de boli incurabile. Nu e acceptabil ca în zilele noastre persoane cu boli grave să trăiască și să moară în suferință, tratate cu nimic mai mult decât un simplu paracetamol pentru alinarea durerii. Am remarcat la această Adunare a OMS angajamentul numeroaselor guverne de a schimba această situație și de a îmbunătăți accesul la servicii de calitate. Alianța Mondială pentru Îngrijiri Paliative salută adoptarea rezoluției și se angajează să colaboreze cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a sprijini guvernele și alți parteneri interesați pentru ca această Rezoluție să devină o realitate care să îmbunătățească accesul la servicii de calitate și accesibile pentru toți cei care au nevoie.”
„Eutanasia Durerii” este o campanie media voluntară Select News.
Donează 2% din impozitul pe venit organizației Hospice Casa Speranței!
Citește și:
Eutanasia durerii – editorial.
EUTANASIA DURERII Purgatoriul Stelei – arestarea, cancerul și nesimțirea de a trăi
EUTANASIA DURERII. Adevăratul IronMan este un performer român cu suflet uriaș
EUTANASIA DURERII. OMS pregătește o rezoluție despre eutanasia durerii
EUTANASIA DURERII. Ce face Hospice cu banii donați de companii din impozitul pe profit
EUTANASIA DURERII. Cea mai minunată tabără la mare
EUTANASIA DURERII. Medici din 32 de țări cer Belgiei să nu permită eutanasierea copiilor