EUTANASIA DURERII. Medici din 32 de țări cer Belgiei să nu permită eutanasierea copiilor

Presedintele ICPCN,  Joan Marsden (in centru, in alb)

Presedintele ICPCN, Joan Marsden (in centru, in alb)

Dr.Delia Birtar, reprezentant România & Europa de Est la ICPCN (stânga)

Dr.Delia Birtar, reprezentant România & Europa de Est la ICPCN (stânga)

230 de medici pediatri și alt personal de specialitate implicat în îngrijirile paliative din 32 de țări au participat la prima Conferință ICPCN (International Children’s Palliative Care Network – Reteaua Internațională de Îngrijrii Paliative Pediatrice), care s-a desfășurat la Mumbai (India), în perioada 10-12 februarie 2014.

România a fost reprezentată de Dr.Delia Birtar, medic pediatru la Hospice Casa Speranței, cu experiență de peste 17 ani în îngrijirile paliative și în alinarea suferinței copiilor cu boli incurabile, și reprezentant pentru Europa de Est în consiliul director al ICPCN.

La încheierea conferinței de la Mumbai, participanții au adoptat și semnat în unanimitate o Declarație comună care susține dreptul copiilor cu boli incurabile sau având speranță de viață limitată de a avea acces la servicii care să le asigure o cât mai bună callitate a vieții pe tot parcursul bolii, precum si la medicația necesară combaterii durerii și simptomelor. Declarația este totodată un apel public către guvernul Belgiei, pentru a reconsidera recenta decizie de legalizare a eutanasiei la copii.

Declarația ICPCN, Mumbai, India, 2014:

Avem convingerea că toți copiii (nou-născuți, copii și tineri) au dreptul la cea mai bună calitate a vieții. Atunci când sunt afectați de boli cu speranță de viață limitată copiii au dreptul la îngrijiri paliative de înaltă calitate, adaptate nevoilor individuale.

Avem convingerea că eutanasia nu face parte din îngrijirea palitivă a copiilor și nu reprezintă o alternativă la îngrijirea paliativă. Este imperativ necesară colaborarea pentru a îmbunătăți accesul la îngrijiri paliative pentru copiii din întreaga lume și pentru asigurarea accesului adecvat la medicația pentru combaterea durerii și a altor simptome.

Facem apel la toate guvernele lumii să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copiilor, prin dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative pediatrice, și în mod special cerem guvernului Belgiei să-și reconsidere recenta decizie care permite eutanasia copiilor.

Aceste măsuri necesare includ:

1.            Accesul copiilor la îngrijiri paliative în cadrul sistemelor de sănătate pediatrice

2.            Accesul tuturor copiilor la metode de tratament al durerii și al simptomelor (inclusiv medicație adecvată)

3.            Suport pentru copii și familii în scopul asigurării unei cât mai bune calități a vieții

Semnatari: Delegații celor 32 de țări participante, în unanimitate

 

E puțin probabil ca declarația de la Mumbai să producă efectul scontat, în privința Belgiei. Conform Mediafax, joi, 13 februarie, Parlamentul Belgiei a adoptat, cu o largă majoritate, în formă definitivă, proiectul de lege care permite eutanasierea minorilor. Astfel, minorii care suferă de boli incurabile vor putea opta pentru eutanasie, conform unei legi contestate de unii pediatri și de Biserica Romano-Catolică (Belgia este țară cu tradiție catolică). În Olanda, legislația prevede vârsta minimă de 12 ani pentru eutanasiere, dar parlamentarii belgieni au optat pentru o noțiune mai vagă – deținerea “capacității de discernământ”. Senatorul socialist Philippe Mahoux, inițiatorul legii eutanasierii din 2002 și a revizuirii de acum, a explicat că a trebuit să răspundă dorințelor exprimate de medici pediatri confruntați cu “suferința insuportabilă” a pacienților minori.

 

„Eutanasia Durerii” este o campanie media voluntară Select News.

Donează 2% din impozitul pe venit organizației Hospice Casa Speranței!

Citește și:

Eutanasia durerii – editorial.

EUTANASIA DURERII 50.000 de români mor, anual, în chinuri, răpuși de boli incurabile. Ce facem pentru ei?

EUTANASIA DURERII Purgatoriul Stelei – arestarea, cancerul și nesimțirea de a trăi

EUTANASIA DURERII Povestea care merită un film de Oscar. Cristian Bonea – voluntarul bolnav incurabil

EUTANASIA DURERII. Adevăratul IronMan este un performer român cu suflet uriaș

EUTANASIA DURERII. Claudiu Antal, voluntar, 20 de ani: Orice ajutor oferit cuiva este un beneficiu mutual

EUTANASIA DURERII. OMS pregătește o rezoluție despre eutanasia durerii

EUTANASIA DURERII. Un britanic inimos ajută de 22 de ani zeci de mii de români și statul îi pune piedici

EUTANASIA DURERII. Ce face Hospice cu banii donați de companii din impozitul pe profit

EUTANASIA DURERII. Cea mai minunată tabără la mare

Loading

Comments

comments