Directorul serviciilor secrete americane: Spionarea liderilor străini este „indispensabilă”

James Clapper, șeful serviciilor secrete americane Foto: rawstory.com

James Clapper, șeful serviciilor secrete americane
Foto: rawstory.com

Puși cu spatele la zid, șefii serviciilor secrete americane au confirmat veridicitatea informațiilor apărute în presă cu pivire la spionarea liderilor lumii și au oferit, chiar, explicații pentru aceste activități.

Cunoașterea intențiilor liderilor străini este un “principiu fundamental” pentru orice serviciu de informații, a apreciat marți directorul comunității serviciilor de informații din SUA (DNI) James Clapper, fără a evoca o eventuală interceptare a comunicațiilor Angelei Merkel, scrie Mediafax.

“Timp de 50 de ani de când lucrez în informații, a cunoaște intențiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm și să analizăm“, a recunoscut acesta în cadrul unei audieri în fața comisiei de Informații din Camera Reprezentanților.

Este vorba mai ales de “a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să știm încotro merge țara, care le este politica, cum are consecințe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii”, a explicat Clapper, care supervizează 16 agenții de informații americane, printre care și NSA care se ocupă de interceptarea comunicațiilor.

Întrebați de un ales dacă state “aliate” realizează sau au realizat activități de spionaj la adresa Statelor Unite și a liderilor săi, James Clapper și directorul NSA, generalul Keith Alexander au răspuns afirmativ.

Ca răspuns la o altă întrebare, Clapper a lăsat să se înțeleagă că membrii delegației de europarlamentari aflați în vizită la Washington, pentru a cere socoteală administrației americane privind activitățile de spionaj în Uniunea Europeană, ar putea să nu cunoască acțiunile serviciilor de informații ale propriilor state.

“Deseori oamenii politici, care au fost și care vor veni, nu sunt familiarizați cu modul exact în care operațiunile de informații sunt executate. Și aș adăuga că nu există nicio altă țară în lume unde să existe același grad de supervizare a serviciilor de informații ca a noastră“, a declarat acesta în fața parlamentarilor care se ocupă de controlul comunității de informații americane.

Loading

Comments

comments