Senatorul social democrat Sorin Bota își invită colegii în Maramureș, să vadă cum arată un iaz cu cianuri
La audierile comisiei pentru proiectul Gold Corporation, senatorul PSD Sorin Bota a avertizat că maramureșenii, care știu mai multe decât alți români despre cianuri, mai ales după tragedia de la Bozânta, când s-a produs unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din Europa, nu pot accepta mineritul cu cianuri la Roșia Montană.
„In forma actauala, acest contract nu poate fi acceptat si in nici un caz noi, cei din Maramures, nu putem fi de acord cu metoda exploatarii pe baza de cianuri”, declară senatorul Sorin Bota. Acesta a invitat comisia in judetul Maramures pentru a vedea cum arata azi zonele in care exista iazuri cu cianura si a promis ca va pregati inclusiv un material video in acest sens.
În noaptea de 30 ianuarie 2000, a cedat, în urma ninsorilor abundente, barajul din apropierea comunei Bozânta, situată la 8 kilometri de Baia Mare. Barajul zăgăzuia un iaz plin cu ape contaminate cu cianuri. 100.000 de metri cubi de ape, conținând 100 de tone de cianuri, s-au împraștiat peste câmpuri și în sistemul hidrografic local.
Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al guvernului român. Cianura deversată a afectat râurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și fluviul Dunărea, provocând moartea unei mari cantități de pește în Ungaria și în Iugoslavia. Accidentul este considerat unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de după Cernobâl.
Cinci săptamâni mai târziu, un dig a cedat în Baia Borșa și 20 000 de metri cubi de apă contaminată cu zinc, plumb și cupru s-au deversat în Tisa.
Iată cum arată și iazul de decantare Geamană de la explotarea de cupru Roșia Poieni.