Scandalul PRISM. Anchetă a Comisiei PE pentru Libertăți Civile. Se cere protejarea viitorilor „Edward Snowden” și ripostă „cu toate pârghiile posibile” împotriva SUA
Comisia pentru Libertățile Civile a Parlamentului European (PE) va conduce o investigație „în profunzime” a programului de supraveghere a comunicațiilor instituțiilor europene de către Statele Unite, urmând ca rezultatele să fie prezentate la sfârșitul acestui an, informează un comunicat al Biroului de Presă al PE.
Decizia a fost luată printr-o rezoluție a plenului PE, adoptată cu 483 de voturi pentru și 98 împotrivă (65 de parlamentari fiind absenți), care a mai stabilit următoarele:
- Se exprimă îngrijorări serioase cu privire la PRISM și alte programe de interceptare, condamnându-se puternic spionarea reprezentanțelor UE și cerându-se autorităților din Statele Unite să furnizeze toate informațiile despre aceste alegații, „fără alte întârzieri”.
- Se exprimă „grave temeri” asupra alegațiilor conform cărora și câteva state europene au programe asemănătoare PRISM. Sunt nominalizate Marea Britanie, Suedia, Olanda, Germania și Polonia, cărora li se cere să stabilească dacă aceste programe sunt compatibile cu legislația europeană.
- Comisia va culege informații din surse atât americane, cât și europene. Va fi estimat impactul interceptărilor asupra drepturilor cetățenilor din comunitatea europeană, cu privire la viața privată, libertatea de expresie, prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și despăgubire.
- Se vor propune măsuri pentru preîntâmpinarea unor cazuri similare în viitor, implicit prin creșterea securității IT a instituțiilor europene.
- Trebuie stabilite proceduri prin care persoanele care pot dezvălui violări serioase ale drepturilor fundamentale să o poată face în condiții de siguranță, beneficiind de protecția necesară, inclusiv la nivel internațional.
- Se cere Comisiei Europene, Consiliului UE și statelor europene să analizeze oportunitatea unor riposte „cu toate pârghiile posibile” în negocierile cu Statele Unite, inclusiv cele referitoare la schimburile de informații referitoare la pasagerii liniilor aeriene și datele bancare (programele Înregistrarea Numelor Pasagerilor și Urmărirea Finanțării Terorismului).
- Standardul de protecție a datelor europene nu poate fi pus în pericol de negocierile cu SUA pentru liberalizarea schimburilor comerciale.
- Comisia Europeană și SUA trebuie să reia, de îndată, negocierile pentru un acord referitor la protecția datelor personale, iar acesta va trebui să prevadă că cetățenii europeni vor avea același acces la sistemul judiciar american, precum cetățenii americani.
Citește și
Angela Merkel: Serviciile secrete europene colaborează pentru a clarifica acuzațiile de spionaj la adresa SUA
Înalt demnitar german recomandă încetarea folosirii Google și Facebook în contextul spionajului american