Scandalul interceptărilor NSA la apogeu: convorbirile a cel puțin 35 lideri mondiali – monitorizate permanent, timp îndelungat

liderii lumii 2012Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) a monitorizat telefoanele a 35 de lideri mondiali, scrie The Guardian, citând un document furnizat de Edward Snowden.

NSA a obținut, în prealabil, numerele de telefon de la un oficial dintr-o altă structură guvernamentală americană – foarte probabil, un diplomat de rang înalt, care a intrat în legătură cu cei 35 de lideri.

Conform unei note confidențiale a NSA, oficialii de rang înalt din structurile guvernamentale americane, care au contacte dese cu oficiali străini, sunt solicitați să pună la dispoziția spionajului american datele de contact ale partenerilor străni, pentru ca aceștia să poată fi introduși în programul de supraveghere.

Conform documentului, unul dintre oficiali a pus la dispoziția NSA peste 200 de numere de telefon, incluzându-le pe cele ale celor 35 de lideri – nici unul dintre aceștia nefiind nominalizat. Imediat după primirea numerelor de telefon, NSA a început supravegherea comunicațiilor efectuate către și dinspre acestea.

Documentul atestă că interceptările au fost permanente și de durată.

Miercuri, Cancelaria Germaniei a acuzat SUA că a interceptat convorbirile telefonice ale cancelarului Angela Merkel. Merkel l-a sunat pe președintele SUA, Barack Obama, care a asigurat-o că nu este supravegheată de NSA. Jay Carney , secretarul de presă al Casei Albe a comunicat, ulterior, că „Statele Unite nu monitorizează și nu vor monitoriza comunicațiile cancelarului Germaniei”. Însă, Casa Albă a rămas tăcută după ce jurnaliștii au pus întrebarea firească: „Dar în trecut? Au fost monitorizate conorbirile doamnei Merkel?”.

La solicitarea The Guardian de a se comenta documentul care atestă interceptarea la scară globală și programatică a telefoanelor liderilor altor națiuni, Biroul de Presă al Casei Albe a remis același comunicat anterior al secretarului de presă Carney, care nu este edificator decât pentru momentul actual și pentru viitor – cu precizarea că este doar un angajament, care s-ar putea să fie fără acoperire, dată fiind independența NSA în cadrul sistemului guvernamental american.

Loading

Comments

comments