ȘTIRE POZITIVĂ. România, singura țară europeană care a crescut abrupt exporturile în plină criză
Exporturile românești au crescut de la 29 de miliarde de euro în 2009, la 45 de miliarde în anii 2011-2012, tendința de creștere menținându-se anul acesta, când s-a ajuns la echilibrarea deficitului comercial. „Această evoluție este un fenomen particular care nu s-a mai întâlnit în nicio țară cu criză importantă, cum ar fi Spania, Portugalia, Italia sau Grecia”, a declarat profesorul de economie și cercetătorul Cezar Mereuță, citat de Ziarul Financiar.
Industria alimentară a avut o dinamică „formidabilă“ în materie de exporturi în perioada 2009 – 2012, ceea ce transformă acest sector într-unul strategic, ce ar putea duce exporturile României la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de părere Cezar Mereuță, co-autor al unui studiu academic care a evaluat performanțele sectoarelor exportatoare ale României în perioada 2009 – 2012. Studiul a fost prezentat în cadrul celei de a opta ediții a Conferinței Internaționale de la Atena (desfășurată în perioada 23 – 25 august), referitoare la teorii economice, politici și aplicații. Lucrarea a fost elaborată împreună cu experți din cadrul Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române și din cadrul Universității Agora din Oradea.
„Modelul analizează performanțele sectoarelor exportatoare în perioada 2008 – 2012, când s-a întâmplat un fenomen absolut particular în România: în plină criză, în condițiile în care PIB-ul țării a scăzut, iar industria, per ansamblu, a înregistrat un declin, exporturile României au crescut. Și nu au crescut cu 0,5 sau cu 1%, ci cu o creștere de 33,6%, adică un indice de volum de 1,336 în 2012 față de 2009“, a explicat profesorul Mereuță.