Reforma Schengen: statele europene vor putea reintroduce controale la frontiera

Uniunea Europeana a decis sa reformeze Acordul Schengen. Din 2014, statele membre vor putea sa reinstaureze controale la frontierele nationale pentru o perioada maxima de doi ani, relateaza Spiegel. E vorba despre un mecanism de urgenta ce poate fi activat daca tarile Schengen se tem de un val masiv de imigratie. Reforma Schengen vine in contextul in care restrictiile de pe piata muncii vor fi ridicate in statele occidentale pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014. Marea Britanie se teme cel mai mult de o imigratie masiva din Romania si Bulgaria. Si orasele germane se plang de costurile generate de imigratia din cele doua tari.Decizia a fost comunicata de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a anuntat ca statele membre, Comisia Europeana si Parlamentul European au ajuns la un punct de vedere comun in acest sens. Noile reguli vor intra in vigoare dupa o perioada de tranzitie in toamna lui 2014. Acordul mai trebuie aprobat de plenul Parlamentului European si de statele membre, dar gestul este cosiderat o formalitate.

Reforma Schengen da curs si unei alte cereri a guvernului german. Ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich cerea la sfarsitul lunii aprilie, dupa atentatul din Boston, o inasprire a formalitatilor de intrare in spatiul Schengen si, in general, in spatiul european. Dupa modelul american, Friedrich doreste introducerea unei proceduri de inregistrare online a tuturor pasagerilor care intra in Uniune. In SUA, calatorii care nu au obligativitate de viza trebuie sa se inscrie online pentru verificare de catre autoritati si suporta costurile pentru aceasta operatiune.

Reintroducerea controalelor la frontierele Schengen ar fi posibila doar in cazuri exceptionale si doar ca ultima masura. Criteriile de aplicare sunt stricte. Ele prevad situatia in care un stat european nu mai este in masura sa-si protejeze granitele externe nici cu ajutorul Uniunii si in care securitatea intern a tarilor europene este amenintata. Demersuri unilaterale ar fi interzise de noul proiect.

Comisarul Malmstrom spune ca Executivul european va controla procesul foarte strict, inclusiv prin controale la fata locului, astfel incat statele sa nu abuzeze de prevederile noului mecanism. Un diplomat european a declarat insa ca, in final, decizia de a reintroduce controale la frontiere apartine statelor membre. “Daca o tara va vrea sa controleze pasapoarte la granita o va face pur si simplu. Motivatia o poate gandi post factum pentru ca definitia urgentei este extrem de generoasa”, spune diplomatul sub protectia anonimatului.

Acordul Schengen garantaza in mod normal libertatea de circulatie fara control de documente in cele 26 de state semnatare ale conventiei. 400 de milioane de europeni beneficiaza de aceasta facilitate. Prima tara care ar putea utiliza noul mecanism de urgenta este Grecia. Atena este depasita deja de ani de zile de fluxul de imigranti ilegali catre Europa, iar lagarele sunt pline pana la refuz. Partidele europene de dreapta sustin demersul, cele de stanga, in special ecologistii, acuza Parlamentul European ca a reusit sa anuleze unul din cele mai importante beneficii ale procesului de integrare europeana.

Loading

Comments

comments