Ploiești: 48 de specialiști discută despre timp, personalități atemporale și ceasurile lor

Muzeul Ceasului, Ploiești Foto: Facebook

Muzeul Ceasului, Ploiești
Foto: Facebook

Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiești organizează  în perioada  7-8 noiembrie, cea de-a XV-a ediție a Simpozionului național «Timpul și Omul». Lucrările acestei complexe manifestări științifice se vor desfășura pe două secțiuni, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10 (locația Muzeului Ceasului în perioada restaurării propriului sediu).

Prima secțiune abordează problematica timpului în concepte filozofice, științifice, artistice și literare, cât și definirea personalităților din varii domeni, prin conceptul «Oameni care au marcat timpul».

În cea de a doua secțiune, participanții vor dezbate teme privind evoluția domeniului orologeriei în plan universal, performanțele din acest domeniu, structura diversă a patrimoniului de orologerie din țara noastră, în prim plan fiind două categorii speciale: ceasurile care au aparținut unor personalități și ceasurile de for public. Un număr semnificativ de lucrări se vor referi la proiecte de restaurare ale ceasurilor.

Simpozionul va avea 48 de participanți – cadre din învățământul universitar și preuniversitar, muzeografi, colecționari și pasionați de ceasuri, restauratori și nu numai.

Clădirea Muzeului Ceasului ”Nicolae Simache” Ploiești, din strada Nicolae Simache, nr. 1 se află în restaurare, de la 01 august anul acesta, până la 01 august 2015.
Noua expoziție, de la muzeul Județean de istorie și Arheologie Prahova,  prezintă în sinteză evoluția orologeriei de la primele instrumente de măsurat timpul ( cadrane solare, clepsidre, lămpi și lumânări gradate) până la ceasuri de mare complexitate.
Vizitatorii pot admira un patrimoniu de orologerie foarte divers, relevând un repertoriu decorativ de la Renaștere până la stilurile artistice moderne.
În expoziție se regăsesc ceasurile unor personalități ale istoriei și culturii naționale, cum ar fi: Al. Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Carol I, Mihai I, Al. Averescu, Nicolae Titulescu, George Coșbuc, Vasile Alecsandri etc.
Un punct de maximă atractivitate al muzeului îl reprezintă ceasurile cu mecanisme muzicale și distractive, automatele muzicale aflate încă în funcțiune.
Prin specificul patrimoniului său, Muzeul Ceasului se constituie într-un veritabil lăcaș de cultură multidisciplinar, de mare interes și atractivite pentru vizitatori aparținând tututror generațiilor.

Autor: Monica BOSTAN

Loading

Comments

comments