Raport ONU: În lagărele din Coreea de Nord, mamele sunt forțate să își înece copiii
În lagărele din Coreea de Nord se petrec atrocități înspăimântătoare, se arată în schița unui raport întocmit de o comisie de investigare a încălcărilor drepturilor omului, citat de CNN. Raportul, ce va fi prezentat în luna martie 2014, în plenul ONU, conține relatări ale unor crime de neimaginat pentru o țară ce se pretinde „democrată”. Mamele sunt forțate să își înece proprii copii, reiese din relatări ale martorilor oculari, care au reușit să evadeze din lagărele morții.
„Faptele aflate din mărturiile șocante ale martorilor și supraviețuitorilor lagărelor nord-coreene, cer atenția comunității internaționale” a spus Michael Kirby, membrul al comisiei de anchetă, Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.
Kirby a spus că informațiile provizorii se bazează pe mărturiile făcute în cadrul unor audieri publice de la Seoul și Tokio, martorii fiind dezertori nord-coreeni, foști oficiali, supraviețuitori ai închisorilor politice și membrii ai unor familii de japonezi și sud-coreeni care au fost răpiți de agenți ai Coreei de Nord, dar au reușit să evadeze.
„Mărturiile ne arată că acestea lucruri nu sunt cazuri izolate. Astfel de acte sunt reprezentative, este un model tipic aplicat la scara largă și constituie o gravă încălcare a drepturilor omului”, a mai spus membrul comisiei.
„Printre martori se numără oameni simpli care au fost torturați și închiși numai pentru că au urmărit o telenovelă sau că erau credincioși. O femeie a fost martoră când o deținută a fost obligată să își înece propriul copil într-o găleată cu apă. Un bărbat era forțat să ardă cadavrele prizonierilor morți de foame, după care cenușa trebuia să o împrăștie pe câmp peste culturi”, a mai adăugat Kirby.
Comisia a ascultat mărturiile prizonierilor politici supraviețuitori care au trebuit să îndure foamea și atrocitățile de-a lungul copilăriei, deoarece membrii familiilor lor aveau alte opinii politice.
Exemplul dat în acest caz a fost a lui Shin Dong-hyuk. care s-a născut în închisoare, a mâncat șoareci, șopârle și iarbă, și a fost martor la execuția mamei și fratelui său.
Kirby a mai adus ca exemplu mărturia părinților lui Megumi Yokota, o fetiță japoneză de 13 ani, care a fost răpită, în 1997, de agenți nord-coreeni. Yokota a fost unul dintre cei 13 copii japonezi răpiți pentru a fi antrenați ca spioni.
Coreea de Nord a refuzat să participe la audieri și a catalogat acuzațiile ca fiind „calomnii” lansate de „gunoaie umane”.
Coreea de Nord nu este membră a Curții Penale Internaționale, dar aceasta are puterea de a investiga abuzurile țărilor non-semnatare, la solicitarea Consiliului de Securitate al ONU.