Protestul Sănătății: ministrul Nicolăescu are dric condus „pe ultimul drum” de 4.000 de sindicaliști
Peste 4.000 de cadre sanitare s-au adunat sâmbătă dimineață în Piața Victoriei, pentru protestul față de nivelul salariilor și celelalte probleme din sistem, ei aducând în fața Guvernului un dric cu coroane de flori și sicriu pe care scrie “Sănătate”, informează Mediafax. Sicriul simbolizează „Moartea Sănătății” și are pe el fotografia ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu. Pe parbrizul dricului scrie „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”. Unul dintre sindicaliști este îmbrăcat în călugăr și duce o cruce pe care scrie „Sănătate”. Pe cruce este, de asemenea, lipită fotografia ministrului Nicolăescu.
În jurul orei 12.20, protestatarii au plecat în marș din Piața Victoriei spre Parlament, pe Calea Victoriei, cu tobe, stegulețe și pancarte cu mesaje prin care cer, în primul rând, un buget de 6% din PIB pentru sistem și salarii mai mari.
În primele rânduri ale coloanei de manifestanți se află președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federației Sanitare Sanitas și protestatari cu tobe și pancarte pe care scrie “6% pentru Sănătate”, “Noi vă consultăm, voi nu ne consultați” și “Jos labele de pe spitalele publice!”.
Coloana de manifestanți este însoțită și de o mașină cu stație de amplificare și boze, din care se aude muzică simfonică și coruri din opere, cum ar fi “Corul sclavilor” din “Nabucco” de Verdi.
Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiția „preliminară și nenegociabilă” a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate este dublarea salariilor medicilor rezidenți.
“Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi așa”, a declarat un medic rezident care lucrează în Iași.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaților din sănătate nu vor fi soluționate în urma acțiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar și demisii în bloc.
Vasile Astărăstoae este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Potrivit unui raport intocmit de Agenția Națională pentru Integritate, Vasile Astărăstoae ar fi semnat zece contracte de prestări servicii cu propria persoană sau cu fiica sa, Daniela Astărastoae, cauzând un prejudiciu de aproximativ 204.000 de lei. Contractele au fost semnate in perioada 2010-2011, pe când președintele Colegiului Medicilor era șef al Institutului de Medicină Legală din Iași și rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iași.
Ministerul Sănătății (MS) își exprimă regretul față de opțiunea liderilor Coaliției Profesioniștilor din Sănătate de a organiza, sâmbătă, un protest în Capitală, subliniind că orice problemă își poate găsi soluționarea „prin dialog continuu, colaborare și încredere reciprocă”.
Potrivit lui Astărăstoae, un medic chirurg, doctor în științe medicale, este plătit, după 25 de ani de activitate, cu suma de 3.200 de lei pe lună.