Programa școlară transformă orele de religie în ședințe de cult ortodox

Ora de Religie, așa cum este prevăzută în noua programă pentru gimnaziu, seamănă a îndoctrinare și prozelitism, informează Adevărul, citând experți în Educație. Programa contrazice recomandarea Consiliului Europei, potrivit căreia Religia ar trebui predată în școli doar ca Istorie a Religiilor.

18 culte sunt recunoscute în România și, cu toate acestea, pe site-ul Institutului de Științe ale Educației, singura programă pentru disciplina religie care a fost pusă în dezbatere a fost cea pentru cultul ortodox.

Conform programei pentru cursul de Religie – cult ortodox, elevii vor trebui ca, la încheirea cursului, să fi achiziționat competențe precum „manifestarea unui comportament moral în acord cu valorile religioase”, să evidențieze actualitatea regulilor și principiilor din Vechiul Testatment în lumea de azi și să „raporteze experiențele din viața de zi cu zi la principiile religioase, cu respectarea identității și diversității religioase”. Însă, programa vorbește doar de identitatea religioasă a cultului ortodox și aproape deloc despre diversitatea religioasă.

Conform Recomandării 1720/2005 a Consiliului Europei, Religia ar trebui predată în școlile primare și secundară după următoarele criterii: făcându-i pe elevi să descopere religiile practicate în țara lor și a țărilor vecine, dar și să realizeze că toți au același drept de a crede că propria credință este credință adevărată, incluzând Istoria religiilor, subliniind că trebuie informat copilul că poți să nu ai vreo religie, dar și să facă diferența între religie și venerație.

Ora de Religie a devenit facultativă din anul 2015, dar nu a fost scoasă din trunchiul comun. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis pe 12 noiembrie 2014, la solicitarea profesorului Emil Moise din Buzău,  că elevii sau părinții acestora vor depune cerere de participare la ora de Religie în loc să mai depună cerere de retragere de la această oră. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 ianuarie, moment în care practic a intrat în vigoare.    Câteva luni mai târziu, un ordin de ministru statua că cererile pentru participarea la cursul de Religie trebuie făcute anual și că nu se prelungesc automat. În practică, însă, cererile pentru participarea la această oră se fac o singură dată pe ciclu.

Loading

Comments

comments