EXCLUSIV. Presa vs Twitter în Era Digitală. Mai e nevoie de jurnaliști și de breaking news?
E greu de crezut că, astăzi, se mai întamplă ceva despre care să nu „ciripească” Twitter în timp real, adică în timp ce evenimentul e încă în derulare.
Astăzi nu toată planeta este activă pe platforma Twitter, însă numărul utilizatorilor este în creștere amețitoare și, în viitor, excepțiile vor fi cei neconectați.
În condițiile în care telefoanele inteligente sunt din ce în ce mai accessibile, plasându-ne pe toți în spațiul virtual, unde putem relata, în direct, evenimente importante la care se întâmplă să participăm, care mai este viitorul presei tradiționale?
Un studiu al Asociației pentru Promovarea Inteligenței Artificiale, realizat în 2013, care a analizat reacția celor doua mijloace de transmisie a informației pe 27 de evenimente, a aflat răspunsul la cele trei întrebări care frământă întreaga comunitate jurnalistică:
- Presa tradițională și comunitatea Twitter preocupată de fenomenul media acoperă evenimente diferite?
- Transmite Twitter mai repede informația decât presa tradițională?
- Ce evenimente sunt transmise întâi de Twitter?
În timp ce toate cele 27 de evenimente majore au fost surprinse atât de presa tradițională, cât și de Twitter, cele două platforme de transmitere a informației au înregistrat viteze diferite de reacție, în funcție de natura evenimentului. Twitter a fost mai rapid cu 3 secunde în relatarea aterizării navetei spațiale Atlantis, cu 19 secunde în cazul atacului terorist din Delhi, cu 31 de secunde la cutremurul din Virginia, cu o secundă la moartea primei victime în protestele din Londra, 5 secunde la anunțul Google de cumpărare a Motorola Mobility, 19 secunde la explozia mașinii capcană din Oslo, 48 de secunde la relatarea morții a trei protestatari în Marea Britanie și un minut și 5 secunde la atacul armat din Tottenham.
În cazul a patru din cele 27 de evenimente, cele două platforme au transmis știrea simultan: ridicarea plafonului de îndatorare de către Statele Unite, explozia nucleară din Marcoule, Franța, anunțul NASA referitor la posibilitatea existenție apei pe planeta Marte și declararea foametei in Somalia.
Decesul lui Betty Ford, catastrofa aviatică a cursei 4896, transplantul primului organ artificial, prabușirea zborului rus cu echipa de hochei Lokomotiv la bord, independența Sudanului de Sud și afilierea noului stat la Națiunile Unite, preluarea de către rebeli a aeroportului din Tripoli sau scufundarea feribotului în Zanzibar au avut câștigător presa tradițională, care a relatat despre ele cu câteva secunde înaintea „Twitter media group”.
Din analiza a peste 1.000 de mesaje transmise pe Twitter sau pe canalele media în legătură cu cele 27 de evenimente, a rezultat că:
- Twitter acoperă toate evenimentele relatate de presa tradițională, în timp ce presa relatează doar o parte din ce transmite Twitter. Se impune, însă, observația că știrile ce se găsesc exclusiv pe Twitter sunt, în general, legate de evenimente sportive, de interes limitat, sau de valabilitate scurtă, motiv pentru care presa tradițională nu le poate prelua în timp util.
- La a doua întrebare, răspunsul este că, pentru evenimente majore, nu se poate identifica una dintre surse ca având un avans clar
- Twitter conduce detașat în cazul evenimentelor sportive sau al dezastrelor naturale, ceea ce crește interesul autorităților publice care au responsabilități în managementul crizelor, cu precădere al celor care amenință viața individului.
Experții Asociației Pentru Promovarea Inteligenței Artificiale au concluzionat că atât presa tradițională, cât și Twitter au locul lor sub soare în noua eră digitală.
Dar, în volumul lor intitulat tocmai „The New Digital Age”, publicat de curând, Eric Schmidt, CEO Google și Jared Cohen, Director Google Ideas sunt mult mai pesimiști în ceea ce privește viitorul jurnalismului clasic. Cei doi cred că Twitter va câștiga supremația în furnizarea informațiilor primare, în timp ce jurnalismul de investigație și interviurile directe cu personalitățile lumii vor mai rezista „un timp”.