Petrom îngroașă profitul, vânzând companiei care a țepuit Romgaz
Petrom a detronat Romgaz din postura de lider al pieței naționale de gaze. Conform unei analize a Agenției de Reglementare în Energie pe piața gazelor făcută, care prezintă situația pe prima jumătate a acestui an, Romgaz are doar 13% din producția totală vândută de gaze a României, iar Petrom 83%. Diferența este uriașă față de anii trecuți când cele două companii figurau cu procente egale, în jurul a 45% – 47%, de obicei cu Romgaz în avantaj, scrie economica.net.
Explicația declinului Romgaz o oferă președintele ANRE Nicolae Havrileț: „Anul ăsta, Romgaz a pierdut cel mai mare consumator de gaze naturale din țară (InterAgro, compania miliardarului Ioan Niculae) și nu prea a mai avut clienți. Tot ce-a făcut a fost să stocheze. Avem stocuri record pentru această perioadă în perspectiva iernii: 2,5 miliarde de metri cubi, din 3 miliarde capacitate maximă, majoritatea fiind gaze produse de Romgaz. Ce n-a vândut Romgaz tot anul va vinde la iarnă pentru că vom impune o cotă de 34% din coș gaze de înmagazinare”.
Întreruperea relațiilor contractuale s-a întâmplat din cauza datoriilor istorice pe care compania lui Niculae le avea la Romgaz. De la începutul acestui an, Romgaz a primit ordine să nu mai livreze gaze către Inter Agro până la achitarea integrală a datoriilor de „zeci de milioane de euro”. Niculae nu a plătit, a apelat la Petrom pentru gazele necesare celor șase combinate chimice pe care le deține, chiar și plătind gazele în avans. InterAgro este cel mai mare consumator de gaze din țară, „arzând” anual circa 2,5 miliarde de metri cubi.
Așadar, Petrom, compania austriecilor de la OMV, a acceptat să livreze gaze unei companii care a dat o țeapă monstruoasă statului român. Dacă Petrom ar fi refuzat oferta InterAgro, Niculae n-ar fi avut încotro și ar fi fost obligat să achite datoria, pentru a mai putea ființa. Așa, companiei Romgaz îi rămâne doar calea legală a recuperării datoriilor, iar Petrom îngroașă profitul și se impune ca lider de piață.
Context
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian și, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naționale.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, au aprobat și susținut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae și au folosit unitatea națională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT susțin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă “valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.
Demersul miniștrilor Vosganian și Videanu s-a realizat în condițiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societății naționale, au precizat procurorii. (sursa: ZF)
La finele lui 2008 Romgaz avea de recuperat creante totale de 1,021 miliarde de lei, insa acestea au explodat pana la 1,571 miliarde de lei la finele lui 2009. In acel an in care a fost realizata si conventia de esalonare a datoriei avuta de InterAgro.
La finele lui 2010, cand au expirat si facilitatile acordate industriilor chimica si energetica, InterAgro avea de dat catre Romgaz aproape tot atat cat se raporta la inceputul anului, respectiv 526,23 milioane de lei (sursa: Jurnalul.ro).
Producția totală anuală a României este de circa 12-13 miliarde de metri cubi. În anii trecuți, aproape o treime provenea din importuri. În acest an, importurile s-au diminuat spre 15%.
Prețul gazului intern este de 218 dolari/ mia de metri cubi. Cel de import este 400 de dolari. Populația primește gazele la un preț de cos ce reprezintă o medie ponderată cu cantitatea între intern și export.