GALERIE FOTO. Peste 40.000 de vizitatori la târgul internațional de carte Gaudeamus, din București
Târgul Internațional de carte Gaudeamus din București a fost vizitat în primele trei zile de peste 40.000 de persoane, atrase de evenimentele adresate atât publicului larg, cât și profesioniștilor, dar și de noutățile editoriale cu care s-au prezentat expozanții în acest an, informează organizatorii.
Gaudeamus se desfășoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo din București și cuprinde peste 600 de evenimente. Acestea se desfășoară la standurile celor aproximativ 400 de expozanți – edituri românești, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație.
Ca de obicei, vizitatorii pot găsi cărți la reducere și, totodată, pot participa la evenimentele de lansare ale unor volume semnate de autori români consacrați.
Gabriel Liiceanu este prezent la această ediție Gaudeamus cu două lansări. Sâmbătă, de la ora 13.00, va fi lansat volumul “Dragul meu turnător”, în prezența lui Dan C. Mihăilescu, iar de la 14.30, este lansat “Jurnalul de la Păltiniș”, ediție aniversară, în prezența lui Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Mărculescu.
Tot azi, la 13.45, Andrei Pleșu lansează volumul “Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări și răspunsuri”, la eveniment participând, pe lângă autor, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea.
De la ora 15.15, editura Litera lansează volumul “Mihail Gorbaciov. Amintiri. Viața mea înainte și după Perestroika”, eveniment la care vor participa Ion Iliescu, Victor Ciorbea, Adrian Cioroianu, Roland Cătălin Pena și Bedros Horasangian.
De la ora 16.30, la standul editurii Curtea Veche are loc lansarea volumului “Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, la care participă principesa Margareta, principele Radu, Iren Arsene și Sandra Gătejeanu-Gheorghe.
Duminică, de la ora 12.00, la standul Dacia, Cristian Tudor Popescu va lansa o nouă carte, “Filmar”, care trasează paralele între producțiile cinematografice și viața reală, între personaje de film și persoane publice, dar prezintă și filme mai vechi și mai noi, actori, regizori, festivaluri și premiile oferite în cadrul acestora.
Tot duminică și tot de la ora 12.00, Varujan Vosganian va lansa “Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”, un volum care previne cititorii că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăsește în prezentul și chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut. Invitați la eveniment vor fi Gabriel Chifu și Nicolae Prelipceanu, iar cel care va modera discuția va fi Daniel Cristea-Enache.
De asemenea, “Cutia cu maimuțe. Jurnal”, cel mai nou volum semnat de Răsvan Popescu, apărut în colecția “Ego-grafii” a editurii Polirom, precum și în ediție digitală, va fi lansat la standul editurii, duminică, de la ora 12.30.
Actorul Mircea Diaconu va lansa, duminică, de la ora 13.00, un roman despre copilărie, “La noi, când vine iarna”, apărut de curând în colecția “Fiction Ltd.”, și în ediție digitală. Un roman cu unchi și mătuși, cu bunici și vecini – unii, îngeri protectori, alții, demoni cu chip uman -, în care un suflet inocent arată că binele din oameni poate învinge și în cele mai întunecate vremuri. Invitați la eveniment sunt Bianca Burța-Cernat și Ovidiu Șimonca.
Duminică, de la ora 15.00, participanții la Târgul Gaudeamus se vor putea întâlni cu Radu Paraschivescu, care lansează volumul “De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor”, eveniment la care participă și Dan C. Mihăilescu, Robert Șerban și Cătălin Ștefănescu.
De asemenea, de la ora 15.00, scriitorul francez Andrei Makine, al cărui roman “O femeie iubită” a fost publicat de curând în colecția “Biblioteca Polirom” și în ediție digitală, va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, după care va răspunde întrebărilor publicului.
Nouă autori nordici au sosit în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceștia fiind invitați de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei la București. Cele cinci țări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul “Cool Nordic București”.
Pasionații de literatură au ocazia astfel să îi întâlnească pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund și Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund și Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, și finlandezii Salla Simukka și Antti Tuomainen, cărțile celor opt invitați fiind publicate la editura Trei, precum și pe autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la editura All.
Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei este amplasat în Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0, numărul 3. Sâmbătă, de la ora 13.00, Salla Simukka lansează volumul “Roșu ca sângele”, iar, de la ora 15.00, are loc lansarea cărții “Tămăduitorul”, de Antti Tuomainen.
Programul complet al Târgului de carte Gaudeamus este disponibil pe www.gaudeamus.ro.
Târgul de carte Gaudeamus poate fi vizitat sâmbătă și duminică, între orele 10.00 și 20.00.
Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor în valoare de 5 lei și a abonamentelor în valoare de 10 lei, valabile pe toată perioada manifestării. Accesul este gratuit pentru copiii cu vârste sub 7 ani, elevi, studenți, cadre didactice, profesioniști din aria editorial-educațională, jurnaliști, pensionari, persoane cu dizabilități.
Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură este un eveniment cultural specializat în expoziția de carte. “Dialogul dintre carte și radio” durează de 20 de ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piața de carte din România. (MEDIAFAX)