Patru ambasadori americani în România pledează pentru relaxarea programului Visa Waiver

ambasadoriFoștii ambasadori americani la București Jim Rosapepe (în timpul administrației Clinton), J.D. Crouch, Michael Guest (Bush) si Mark Gitenstein (Obama) pledează pentru relaxarea programului Visa Waiver pentru români. Cei patru diplomați semnează un editorial comun publicat în Washington Post, în care se adresează Camerei Reprezentanților, adică deputaților americani, să voteze proiectul avizat favorabil de Senat, de modificare a condițiilor de aderare la VWP (Visa Waiver Program).

„Actuala legislație americană restrânge nedrept dreptul de călătorie al unor cetățeni pe care țara noastră ar trebui să-i primească cu brațele deschise. (…) Am întalnit mulți români care împărtășesc valorile americane și ne respectă țara, dar care au fost împiedicați să viziteze SUA, de regulă pentru că veniturile lor au fost considerate scăzute conform standardelor americane. Prezumția că aceste persoane ar intenționa să rămână ilegal in SUA – lăsându-și în urmă cultura, familia și prietenii – a fost deseori greșită”, argumentează semnatarii articolului.

VWP le permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească în SUA, timp de până la 90 de zile, fără viză. În prezent, condiția de includere în program este ca mai puțin de 3% din aplicațiile pentru viză să fie respinse de oficiile consulare americane. România nu reușește să îndeplinească acest criteriu, din considerente economice. Conform reformei adoptată de Senat, procentul de refuz acceptabil –pentru includerea în VWP- al acordării vizelor este ridicat la 10, cu condiția ca mai puțin de 3% dintre cei care primesc visa să nu respecte durata permisă a șederii în SUA.

„Extinderea VWP în această formă are sens. Restricționarea dreptului de călătorie pentru cetățenii națiunilor pro-americane, care respectă legile, încarcă inutil activitatea oficiilor consulare, care ar trebui să fie focalizată pe combaterea terorismului și infracționalității. Totodată, costă economia SUA miliarde de dolari, expunându-ne unui avantaj competitiv, în special în raport cu unele țări europene. Conform unui comunicat de anul trecut al Asociației de Turism a Statelor Unite, vizitatorii din țările incluse în VWP au cheltuit 61 de miliarde de dolari în SUA, în 2010, generând încasări din taxe de 9 miliarde de dolari și susținând 433.000 de locuri de muncă. Un program extins și refocusat va atrage mai mulți turiști care vor să își viziteze familiile, să facă afaceri și să cheltuiască în Statele Unite. În același timp, reformarea programului ar ajuta securizarea granițelor SUA. Națiunile incluse în program trebuie să îndeplinească anumite condiții de securitate, inclusiv să mențină anumite standarde de impunere a legii și practici de combatere a terorismului”, se spune în editorial.

„Reforma propusă nu va garanta cetățenilor din România, Croația și Bulgaria –singurele membre ale UE excuse din VWP- dreptul de a călători în SUA fără viză. Dar aceeași cetățeni pot călători fără viză și pot munci legal în Europa. Minimizând prezumția de vinovăție pe care aplicanții pentru viză trebuie să o depășească, reforma va permite unui număr mai mare de cetățeni respectabili din aceste țări prietene să contribuie la întărirea legăturilor esențiale pentru lărgirea parteneriatelor pe care națiunea noastră încearcă să le încurajeze”, mai argumentează cei patru foști ambasadori la București.

Loading

Comments

comments