Teodor Meleșcanu – noul ministru de Externe
UPDATE – Meleșcanu, înlocuitorul lui Corlățean
Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlățean din funcția de ministru al Afacerilor Externe, precum și decretul prin care Teodor-Viorel Meleșcanu este numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe.
Totodată, Administrația Prezidențială anunță că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Teodor Meleșcanu în funcția de ministru de Externe va avea loc la ora 17.30, la Palatul Cotroceni.
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a demisionat
Ministrul Titus Corlățean a anunțat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-și depună mandatul de ministru, menționând că MAE își menține poziția că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul al doilea, informează Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat că a primit la cabinet demisia lui Titus Corlățean din funcția de ministru al Afacerilor Externe și că mai multe precizări pe această temă va prezenta ulterior, tot în cursul zilei de luni, de la Palatul Victoria.
Corlățean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secții de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forță juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forță juridică.
Corlățean a mai spus că nu accepta ca MAE să fie implicat în jocul electoral al “domnilor Băsescu și Iohannis”.
“Ca ministru, am obligația să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalității, dar și prezervarea imaginii și prestigiului instituției MAE. În consecință, l-am informat cu puțină vreme în urmă pe primul-ministru și vă informez și pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Corlățean.
El a arătat că nu poate accepta să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate. “Nu pot să accept și nu accept să încalc legea și legalitatea, nu pot accepta ca instituția MAE să fie forțată, obligată să încalce legea și legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu și Iohannis și nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate”, a subliniat Corlățean.