Ministerul Justiției vrea să implementeze un sistem de blocare a radiocomunicațiilor în penitenciare
Ministerul Justiției a pus, marți, în dezbatere publică un proiect de lege privind posibilitatea utilizării sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele care servesc la executarea pedepselor privative de libertate din cadrul unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
“Se estimează că pentru o unitate mare de detenție (peste 1.500 de deținuți) costul achiziționării serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/lună, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 – 750 de deținuți) de 5.000 euro/lună, în final reușindu-se punerea în funcțiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare”, menționează documentul citat.
MJ arată că prin actul normativ se propune o colaborare între Ministerul Justiției, prin ANP și ANCOM, în vederea combaterii amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice aduse de către deținuți prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanță, inclusiv a telefoanelor mobile.
“Sistemele destinate blocării ori întreruperii radiocomunicațiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea și detectarea utilizării în perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete și informații printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea și întreruperea radiocomunicațiilor are la bază perturbarea electromagnetică a radiocomunicațiilor. Soluția tehnică identificată pentru crearea perturbațiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcționare poate fi monitorizată de la distanță. Sistemul este compus dintr-o combinație specifică mai multor tipuri de aparate și, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate și destinate utilizării permanente pentru blocarea și întreruperea radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea ANP”, se arată în proiectul de act normativ.
Documentul stabilește caracteristicile funcționale specifice pe care un astfel de sistem este nevoie să le îndeplinească și precizează că instalarea, punerea în funcțiune și utilizarea se realizează cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc în care urmează a se utiliza.
Astfel, ANP va putea achiziționa servicii destinate blocării ori întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din sistemul penitenciar și servicii de consultanță și proiectare.
“Prin acest proiect de act normativ se asigură, pentru perioada 2013-2017, și resursele financiare necesare achiziției acestor servicii, ANCOM urmând să suporte din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane lei/an pentru perioada de referință.
Suma aferentă anului 2013, se transferă ANP, integral, în termen de 30 zile de la data aprobării cheltuielii, în intervalul 2014-2017 aceasta urmând a se acorda trimestrial, în cote egale. După această perioadă, pentru asigurarea continuității activității de blocare și întrerupere a radiocomunicatiilor în perimetrele unităților din subordine, ANP va efectua demersurile necesare continuării finanțării achiziției acestor servicii. (…) Suma de 10 milioane anual constituie venituri proprii, în completarea celor prevăzute în Legea nr.48/2012 privind finanțarea activității ANP și a unităților subordonate și se utilizează exclusiv pentru acoperirea costurilor ocazionate de achiziționarea serviciilor menționate”, menționează MJ.
În document se arată, ținându-se seama din estimări, că suma vărsată de ANCOM nu poate acoperi întregul sistem penitenciar și se prevede ca ANP să stabilească, în mod prioritar, unitățile în care va funcționa sistemul, după evaluarea vulnerabilităților pe linia siguranței deținerii, ținându-se cont de numărul de dispozitive de comunicare la distanță descoperite, amplasarea geografică și arhitectura unității de penitenciare, categoria și numărul persoanelor private de libertate deținute, de regulă, cele din regimul de maximă siguranță și închis și implementarea sistemelor integrate de pază, supraveghere video și control acces.
În expunerea de motive, inițiatorul subliniază că, deși persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deținerea și utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanță, introducerea acestora în penitenciare s-a perfecționat în timp, interesul deținuților fiind determinat de posibilitatea coordonării grupărilor de criminalitate organizată sub forma continuării activității infracționale, posibilitatea influențării proceselor aflate pe rolul instanțelor, posibilitatea coordonării unor acțiuni împotriva administrației penitenciare și asigurarea posibilității impunerii ca lideri informali în rândul deținuților.
Pentru exemplificare, în document, se prezintă și numărul dispozitivelor GSM descoperite în sistemul administrației penitenciare din România: în 2008 – 10.778, 2009- 9.938, 2010- 9.459, 2011- 9.967, 2012-10.505, semestrul 1 din 2013- 5.602.
“Măsurile dispuse la nivelul unităților subordonate ANP, deși sunt consistente, nu sunt în măsură să limiteze, la o scară largă, utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanță în perimetrele ANP. Dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum și creșterea performanțelor echipamentelor utilizate de către rețelele de comunicații mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent și riscul săvârșirii infracțiunilor prin intermediul conexiunilor internet ceea ce înseamnă că pot avea și caracter transfrontalier”, mai spune MJ.
Soluția prezentată – cea mai viabilă, economică și acoperitoare din punct de vedere al numărului de unități care va beneficia de măsurile preconizate – a fost identificată în urma unei analize a proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici.
Conform proiectului de act normativ, ANCOM poate dispune suspendarea ori modificarea condițiilor tehnice de utilizare a sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în unitățile subordonate ANP, în cazul în care acestea produc interferențe prejudiciabile serviciilor furnizate de titularii drepturilor de utilizare a frecventelor radio.