Guvernul ratează organizarea alegerilor, dar Ponta nu demisionează

alegeri londra wembley

Români așteptând să voteze la Londra

alegeri torino

Coada de la Torino Foto: Adevarul.ro/b365.ro

 

Foto: psnews.ro

Foto: psnews.ro

Articolul 36 din Constituția României: „Cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv”.

Anularea dreptului de vot, prin incapacitate organizatorică, reprezintă un motiv de invalidare.

Guvernul României s-a dovedit incapabil să organizeze alegerile prezidențiale de o manieră care să le permită să voteze tuturor cetățenilor care au acest drept, mii de români din Occident stând degeaba, ore în șir, la cozi imense în fața ambasadelor, consulatelor și sediilor Institutului Cultural Român. Semnalul primit după primul tur de scrutin nu a fost socotit, se vede, suficient de puternic. În afară de schimbarea ministrului de Externe (Titus Corlățean a demisionat, fiind înlocuit cu Teodor Meleșcanu, proaspăt ieșit din cursa prezidențială, cu un scor rușinos), nu s-a întâmplat mai nimic, iar rezultatul s-a văzut azi, când s-au prezentat la urne un număr dublu de români din diaspora, față de primul tur. Deși au făcut cozi de la primele ore, mulți nu au apucat să voteze până la închiderea votării. Nu s-au găsit soluții pentru prelungirea procedurii, mii de români fiind lăsați dincolo de gardurile reprezentanțelor diplomatice din capitale europene și alte orașe mari. Doar la Paris au rămas afară circa 1.000 de persoane (conform Hotnews), care au fost ulterior dispersate de jandarmii francezi cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. Iar la Munchen 700 de alegători nu au ajuns la ștampila de vot (estimarea corespondentului TVR).

Conform propriei mărturii de pe pagina sa de Facebook, Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a stat peste șapte ore la coadă, pentru a vota la ICR Bruxelles.

Conform Mediafax, Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag (Parlamentul Germaniei) i-a cerut demisia lui Victor Ponta, declarând , la Londra, că ceea ce se întâmplă cu diaspora românească este „incredibil” pentru o țară membră a UE, apreciind că s-a produs o fraudă. „Așa ceva nu poate fi acceptat, noi în Germania vom observa foarte, foarte atent ceea ce se întâmplă”, a subliniat politicianul german.

Însă, la București, premierul Victor Ponta a declarat, foarte calm, la Antena 3, că nu are niciun motiv să demisioneze. El le-a cerut aseară, în jurul orei 22, zecilor de mii de români care protestau în mai multe orașe ale țării, în semn de solidaritate cu compatrioții din diaspora, să țină cont de rezultatul votării, așa cum și el a ținut cont, sunându-și adversarul, pe Klaus Werner Johannis, pentru a-l felicita. Conform rezultatelor numărătorii paralele a PSD, după numărarea voturilor din 2/3 dintre secțiile de votare, Johannis se afla cu 7 procente în fața lui Victor Ponta și rezultatul final nu se putea schimba, mai ales că diaspora nu terminase de votat, iar scorul din străinătate a fost net favorabil candidatului ACL, care a cules peste 80 de procente din voturi.

Indiferent de rezultatul final al numărătorii, Curtea Constituțională va avea de răspuns unei întrebări grele: pot fi validate aceste alegeri, în condițiile în care, iată, mii de români nu și-au putut exercita dreptul de vot, cu toate că și-au manifestat intenția clară în acest sens? Dacă judecata ar fi eminamente juridică și nu politică, răspunsul ar trebui să fie fără echivoc: NU. Însă, fiindcă CCR este mai degrabă o instanță politică, cel mai probabil, argumentul capital pentru validarea alegerilor va fi faptul că românii care n-au putut vota nu ar fi avut cum să schimbe rezultatul final, având în vedere diferența netă care îl separă pe Johannis de Ponta.

 

Loading

Comments

comments