Grave acuzații ale unui fost șef ANRM legate de proiectul Roșia Montană. Împricinați: Radu Berceanu și reprezentanții Gold Corporation

Interviu cu Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu acordat ziarului Gandul.Dacă s-ar putea proba măcar 10% din ce s-a afirmat, azi, în cadrul audierilor de la Comisia specială Roșia Montană, multe capete ar trebui să cadă.

Despre presiunile lui Radu Berceanu

Mihail Ianăș, fost director al Administrației Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, a declarat că a fost supus presiunilor pentru a-și da avizul pentru cedarea licenței de explorare de la Minvest către RMGC, de către fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu. Presiunile ar fi fost exercitate atât verbal, cât și în scris, dar originalul scrisorii s-ar fi pierdut.

Iată un fragment al discuției din plenul comisiei, cu Ianăș răspunzându-i președintelui acesteia, social-democratul Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov: Deci domnul Radu Berceanu v-a cerut să transferați licența de la MINVEST la Gabriel Resources.

Mihail Ianăș: Da, da.

 

Darius Vâlcov: În scris.

Mihail Ianăș: Da, și în scris este cu ștampilă.

 

Darius Vâlcov: Și scris și verbal?

Mihail Ianăș: Sigur că da.

 

Citat, Radu Berceanu a refuzat să apară în fața Comisiei Speciale Roșia Montană. Fostul ministru a refuzat și să comenteze pentru presă afirmațiile fostului director al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

 

Despre lobby-ul ambasadorului Canadei

Ianăș a luat legătura cu reprezentanții Ministerului Industriilor, manifestându-și nemulțumirea față de contractul pe care statul român urma să îl parafeze cu RMGC, dar singurul lucru pe care l-a obținut din partea ministerului a fost o replică cinică: „Asta nu este treaba dumneavoastră”.

Contractul respectiv urma să fie semnat de toate părțile la Deva, unde Ianăș a refuzat să se ducă. Ambasadorul Canadei l-ar fi contactat pe personal pe directorul ANRM și ar fi insistat ca acesta să fie prezent la Deva.

 

Despre infracțiunea scoaterii din țară a unor date secrete de stat de către Gabriel Resources

Ianăș a mai susținut că au fost scoase ilegal din România informații și date geologice obținute de la Minvest despre zăcămintele de la Roșia Montană.

Cei care au scos din țară informațiile au contactat o companie canadiană specializată în planuri de fezabilitate, care a întocmit un pre-plan de fezabilitate pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Reprezentanții RMGC înarmați cu datele obținute ilegal de la Minvest împreună cu pre-priectul de fezabilitate întocmit s-au prezentat la Bursa de la Vancouver și au obținut listarea, după care a urmat o avalanșă de bani din partea investitorilor interesați de proiect.

 

Despre un transport oprit de SRI 

Fostul șef al ANRM a mai furnizat comisiei o informație în premieră. Gabriel Resources a încercat să trimită la un laborator din Australia un tren cu probe de minereu pe care l-a extras din zonă.

„Am fost anunțat de SRI de acest lucru și prin ei, împreună cu Poliția Română, am oprit de fapt acel tren care avea problema respectivă și s-a făcut un control”, a mai spus Mihail Ianăș, fost director ANRM.

În virtutea noilor informații, Darius Vâlcov a anunțat că vor fi sesizate instituțiile statului.

 

„Am văzut ce afirmații năucitoare a făcut Mihail Ianas. În momentul în care spui ca fost președinte al ANRM că s-a plecat pe o asociere ilegală cerută de ministrul de resort, dacă ne facem că nu vedem și nu auzim, cu toții avem o problemă”, a afirmat Darius Vâlcov, președintele Comisiei parlamentare Roșia Montană, citat de Digi24.

Loading

Comments

comments