Gigantismul bebelușilor – sindrom tot mai des întâlnit la naștere
Maxime Marin, o britanică de 40 de ani ce trăiește în Spania, împreună cu iubitul său columbian, a dat naștere, pe cale naturală, unei fetițe –Maria Lorena- de 6,2 kilograme! Medicii obstreticieni mai vârstnici de la spitalul Marina Salud (Denia) susțin că nu au mai asistat la o asemenea naștere în ultimii 40 de ani, informează Huffington Post, citând AFP.
Maria Lorena Marin este un bebeluș ce pare uriaș, dar care este un „puișor”, prin comparație cu Akbar Risuddin, un indonezian ce a venit pe lume în octombrie 2009, cântărind 8,7 kilograme! Ceva mai mică, „doar” 17,75 kilograme, a fost rusoaica Tatyana Barabanova, născută în 2007.
Luna trecută s-a născut, în Germania, Jasleen, o fetiță cu doar 50 de grame mai mică decât Maria Lorena. Jasleen este, oficial, cel mai greu bebeluș născut în Germania pe cale naturală.
Doctorul Shieva Ghofrany, de la Stamford Hospital, susține că se remarcă o creștere a ratei de macrosomie fetală (gigantism la naștere) în ultimii cinci-șase ani, cauza fiind înmulțirea cazurilor de obezitate și/sau de diabet la gravide.
Recordul absolut de macrosomie fetală este, însă, „ceva mai vechi” de 5-6 ani. Mai exact, din 1879 și aparține unei canadience de 2,3 metri înălțime, care a născut în Seville, Ohio. Este vorba de un copil de 10,5 kilograme, care, din nefericire, a murit la 11 ore de la naștere.