Examenul de Bacalaureat continuă azi, cu proba scrisă de Limba și literatura română
Probele scrise ale Bacalaureatului 2014, sesiunea iunie – iulie, încep luni, cu proba de Limba și literatura română, pentru care au fost pregătite două tipuri de subiecte, pentru profilul umanist și respectiv cel real ale filierei teoretice, informează Mediafax.
Sunt așteptați să participe la această probă 143.968 de absolvenți, dintre care 129.827 din promoția curentă, iar alți 14.141 din promoțiile anterioare, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației.
Subiecte Bac 2014 sunt elaborate de profesori specialiști din cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare. Elevii au avut posibilitatea să consulte și să rezolve modele de subiecte pentru bacalaureat încă de la sfârșitul lunii octombrie 2013, când acestea au fost publicate pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro
Marți, 1 iulie, absolvenții clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba și literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfășura proba scrisă la alegere a profilului și specializării.
Afișarea rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie (până în ora 12:00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestații (între orele 12:00 – 16:00). Acestea urmează a fi soluționate în perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anunțate în data de 11 iulie.
Bacaluareatul 2014 a început pe 10 iunie, până în prezent desfășurându-se probele de Limba română oral (10 – 12 iunie), Limba maternă oral (11 – 13 iunie), Evaluarea competențelor digitale (16 – 20 iunie) și o limbă străină oral (23 – 27 iunie). Cei mai mulți candidați s-au înscris la proba de limba engleză, respectiv 107.194, alți 14.198 la limba franceză, 1.087 la limba germană, 139 la limba rusă, 682 la limba spaniolă, 20 la limba portugheză, 357 la limba italiană, un candidat la limba ebraică, nouă la limba japoneză și doi la limba turcă.
La aceste probe elevii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat.
Examenul de bacalaureat poate fi susținut fără taxă de cel mult două ori. Candidații din promoțiile anterioare, care au susținut de cel puțin două ori bacalaureatul și care se prezintă la toate probele examenului au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care le va susține candidatul.
Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
– au susținut probele de evaluare a competențelor;
– au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea;
– au obținut cel puțin media 6 la probele scrise; media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire.
Candidații care la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susținut probe orale.
Candidaților le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.
De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.
Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați “eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
Acești candidați nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Promovabilitatea în prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 a fost de 55,4% înaintea contestațiilor și de 56,4% după soluționarea acestora. În prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidați. Medii de trecere au obținut 63,1 la sută, respectiv 87.197 de candidați din promoția 2012 – 2013, și 31,7 la sută, respectiv 11.859, din promoțiile anterioare.
Pentru filiera teoretică, procentul de promovare a fost de 83,62 la sută, pentru filiera vocațională – 72,96 la sută, iar pentru cea tehnologică – 37,32 la sută.
În prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris 188.842 de candidați și s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Peste zece anchete privind cazuri de fraudă la bacalaureatul din 2013 au fost declanșate în București, Constanța, Sibiu, Mehedinți și Timiș.