Centrul de Resurse Juridice cere intervenția “de urgență” în cazul copiilor abuzați într-un centru de plasament din Oradea
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) s-a autosesizat în cazul copiilor cu probleme psihosociale dintr-un centru de plasament din Oradea care au fost supuși violențelor fizice și abuzurilor psihologice.
În urma unui reportaj difuzat de Protv în care se relatează despre abuzurile fizice și emoționale la care sunt supuși copii dintr-un centru de plasament din Oradea, CRJ s-a autosesizat și cere intervenția de urgență a Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Consiliului Județean Bihor.
Relatările unuia dintre copii maltratați sunt cutremurătoare: “Ți se introduceau degetele de la o mână între ușă și toc. Aproape că își strivea degetul”.
“Am fost bătut, dat cu capul de pereți, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieșit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a amenințat că: te omor, te omor, tot așa urla la mine”, a mai povestit copilul.
O angajată a centrului a confirmat și ea abuzurile, venite parcă din evul mediu, la care sunt supuși copii din centrul respectiv.
CRJ cere procurorilor să se autosesizeze în acest caz și să apere interesele copiilor abuzați.
“De zece ani, CRJ atrage atenția că, atât timp cât România va continua să trateze în mod diferit copii cu dizabilități (aproape 9.000 în prezent), instituționalizându-i fără a asigura garanții eficiente de protecție a acestor copii, control adecvat și monitorizare independentă, abuzurile se vor repeta la nesfârșit, încălcându-se astfel prevederile Convenției și lăsând fără apărare mii de copii cu dizabilități instituționalizați”, se spune într-un comunicat al CRJ.
CRJ atrage atenția că abuzurile aplicate copiilor cu probleme psihosociale închiși în instituții (privați de libertate în accepțiunea Protocolului Opțional la Convenția împotriva Torturii, Tratamentelor Inumane și Degradante), constituie o gravă încălcare a legii și a tratatelor internaționale și că statul român prin instituțiile de la nivel local și central este responsabil de prevenirea și sancționarea oricărui comportament care poate afecta dezvoltarea copiilor.