Marii investitori străini amenință Guvernul Ponta cu relocarea afacerilor în alte țări

Consiliul Investitorilor Straini (FIC), care reuneste 119 companii multinationale ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania, amenință Guvernul Ponta cu relocarea afacerilor în alte țări.

FIC acuză lipsa de consultare și de transparență în adoptarea politicilor fiscale. Aceasta „va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu”, se afirma intr-un comunicat de presa al FIC, citat de HotNews.ro.

„Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati”, se mai arată în comunicat.

FIC sustine ca noul impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale va avea un efect negativ, deoarece se va “rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final. (…) Absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional”.

Investitorii straini membri in FIC cred ca guvernul “ar trebui sa se concentreze pe intarirea aparatului de control, si in acest sens, pe imbunatatirea colectarii impozitelor de la cei care fac in mod curent evaziune fiscala”.

Comunicatul FIC vine dupa doua pozitii asemănătoare exprimate de Consiliul Investitorilor Romani si AmCham Romania.

Conform AmCham Romania „astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte. Lipsa de coerenta si consistenta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie creaza distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei, mai spun reprezentantii organizatiei”.

Premierul Victor Ponta a minimizat insa pozitia AmCham si a afirmat ca taxele in Romania sunt mai mici decat in SUA si in tarile europene.

Loading

Comments

comments