EXCLUSIV. Business Monitor: PIB-ul României se va dubla în următorii 10 ani, dar țara se va îndepărta de Vest
În analiza globală trimestrială, ce tocmai a fost publicată, cu previziunile politico-economice pentru ultimul trimestru al anului 2013, pentru 2014 și pentru următorii 10 ani, Business Monitor International reiterează că PIB-ul României va crește cu cel puțin 2,4% anul acesta și 2,8% în 2014. Asta, în cazul în care nu se vor produce perturbări precum o scădere a exporturilor în urma problemelor întâmpinate de zona euro.
Previziunile pentru următorul deceniu sunt mult mai optimiste, PIB-ul ajungând să reprezinte, în 2022, mai mult decât dublul celui din 2012 – 303,7 miliarde de euro (2022), față de 132,9 miliarde de euro (2012). PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la aproape 15 mii de euro, de la puțin peste 6.200, anul trecut, ținând cont și de reducerea populației (cu circa 700.000 de persoane).
Deficitul de cont curent va scădea la 1,3% din PIB în 2013, și la mai puțin de 0,9% în 2014. Deficitul fiscal va fi 2,5% în 2013 și 2,3% în 2014, conform BMI.
Inflația se va situa în marja BNR, de 2,5% +/- 1% și grație anului agricol peste medie, ce se traduce într-o reducere a prețurilor bunurilor alimentare de larg consum.
Influxurile reduse de capital străin vor pune presiune pe moneda națională, forțând BNR să intervină pentru a nu scăpa cursul de schimb de sub control. BIM prevede o depreciere continuă, graduală, a leului, cu circa 10%, până ăn 2022.
Riscurile politice pe termen scurt au fost revizuite în sens pozitive, de la un scor de 65,4, la unul de 67,1 (maximum fiind 100), în pofida apropierii alegerilor și creșterii tensiunilor dintre președinte și primul ministru. România ocupă, astfel, locul 86 din 178 de țări monitorizate, din punctul de vedere al stabilității politice.
BMI consideră că, în următorii 10 ani, România se va îndepărta de influența Vest-ului și se va apropia de vecinii săi din Est „fără ca aceasta să reprezinte o respingere completă a influenței și valorilor Occidentului”. „Viitoarele guverne vor pretinde că respectă valori democratice, în special în relația cu partenerii Occidentali, dar acasă vor avea o retorică naționalistă agresivă, asemănătoare cu a premierului maghiar, Viktor Orban”. Această evoluție va provoca o deteriorare a relațiilor cu FMI și UE. Ritmul acestor schimbări va fi determinat de cel al intensificării relației României cu țările din Est, în special cu Turcia, consideră BMI. Procesul de îndepărtare a României de Vest a fost întârziat de eșecul proiectului Nabucco, care ar fi crescut independența energetică a României, detrminând-o să-și intensifice relațiile cu partanerii estici se mai arată în analiza Business Monitor.