Invenția unui mecanic auto rezolvă problema nașterilor dificile
Un mecanic auto argentinian, în vârstă de 59 de ani, a creat un dispozitiv de scoatere a unui bebeluș blocat în canalul uterin, informează descopera.ro.
Ideea i-a venit lui Jorge Odón… în timp ce dormea, când a făcut legătura, în subconștient, între clipul văzut pe Youtube în care se explica modul în care se scotea un dop căzut într-o sticlă și aplicarea principiului în cazul nașterilor dificile.
Ulterior, Odón a creat prototipul dispozitivului în bucătărie, folosind un borcan de sticlă pe post de uter, o păpușă pe post de copil, un sac din material textil și o mânecă.
Ideea sa a fost avizată favorabil de Organizația Mondială a Sănătății, iar acum o companie americană specializată în domeniul tehnologiilor medicale a obținut patentul pentru producerea dispozitivului pe scară largă.
Dispozitivul a fost testat cu succes pe 30 de femei argentiniene internate, dar care au născut înainte de termen. Acum urmează ca specialiștii să testeze dispozitivul pe 100 de femei din China, Africa de Sud și India care vor fi în travaliu normal și pe alte 170 de femei în travaliu cu distocie (fenomen care apare atunci când capul copilului este prea mare pentru a putea ieși fără ajutor).
Dispozitivul Odón se folosește astfel: medicul strecoară o pungă de plastic în interiorul unei mâneci de plastic lubrifiate în jurul capului bebelușului. După aceasta se introduce aer pentru ca această pungă de plastic să se umfle și să protejeze capul bebelușului, în timp ce medicul trage de pungă până ce bebelușul este scos afară.
Specialiștii susțin că această tehnică are un enorm potențial de a salva copiii din țarile sărace și poate reduce numărul nașterilor prin cezariană. Aproximativ 10% din cele 137 de milioane de nașteri care au loc anual suferă complicații serioase, care provoacă decesul nou-născuților în timpul travaliului sau imediat după naștere. De asemenea, 260.000 de femei mor anual în timpul nașterii.
Autor: George SPIRIDON