VIDEO. Realizare excepțională. Cum se reproduce o pictură în formatul original tridimensional
Imprimantele 3D există de ceva vreme, dar ele reproduc, în general, creații digitale 3D. Picturile nu au putut fi reproduse tridimensional, din cauza limitării aparatelor fotografice, care realizează imagini bidimensionale ale picturilor.
Însă cercetătorul olandez Tim Zamen a realizat o tehnică de scanare fotografică 3D prin care se realizează imagini-copii exacte ale originalelor. Astfel, ceea ce tipărește imprimanta este o replică destul de fidelă a picturii fotocopiate.
Tehnica lui Zamen se bazează pe iluminarea unei părți a picturii, astfel încât toate denivelările pânzei (sau suportului pe care este realizată pictura) sunt surprinse prin alternanțe de lumini și umbre. Acestea sunt surpinse de obiectivul camerei, care folosește triangularea în același mod în care o face ochiul uman.
Scanarea unei picturi cu suprafata de un metru pătrat durează o zi, iar printarea între o jumătate de oră și o zi, în funcție de complexitatea foto-replicii.
Tehnica trebuie perfectată, fiindcă, pentru un observator avizat, sunt evidente diferențele de luciu și transparență, a declarat Tim Zaman, pentru Huffington Post.