Unul din opt copii suferă de o afecțiune cardiacă?
Rezultatele campaniei de screening gratuit „Nicio Zi fără Joacă” arată că unul din opt copii testați a fost depistat cu o afecțiune cardiacă, anunță Magda Bucur, director de comunicare la ARES.
În perioada 1 iunie -31 iulie 2018, peste 320 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani au fost testați gratuit la Centrele de Excelență ARES, în cadrul campaniei anuale de screening cardiac „Nicio zi fără joacă”. Copiii au beneficiat de electrocardiograme și consultații cardiologice gratuite, în vederea depistării afecțiunilor cardio-vasculare sau a malformațiilor cardiace congenitale. În urma consultațiilor, unul din opt copii a fost depistat cu afecțiuni de care părinții nu știau: aritmii respiratorii, bradicardii sinusale, tahicardii ventriculare, aspect hipertorfie ventriculară stângă și dreaptă, BRD minor, etc. În unele cazuri, electrocardiograma și consultul au ridicat suspiciunea de malformații congenitale cardiace (Defect Septal Atrial, Persistență de Canal Arterial).
«Aceste rezultate arată că este nevoie de cât mai multe campanii de screening. Ca lider în domeniul cardiologiei intervenționale, misiunea noastră este inclusiv cea de educație și prevenție. Vom continua an de an acest program de screening, alături de altele îndreptate către alte categorii de vârstă. Pentru că 9 din 1.000 de copii vin pe lume cu o malformație cardiacă congenitală. Și, cel mai important, pentru că este atât de simplu să le depistăm la timp și să le tratăm fără tăieturi, fără cicatrici și cu riscuri minime», spune dr. Oren Iancovici, directorul general al Centrelor de Excelență ARES.
(…) Anual în România se nasc aproximativ 1.200 de copii cu malformații cardiace congenitale. Dintre aceștia, mai puțin de 500 sunt operați. În cadrul celor patru ediții de până acum, la Centrele de Excelență ARES au fost testați gratuit aproximativ o mie de copii.
Centrele de Excelență ARES au fost fondate în 2011. De-a lungul timpului, la Centrele de Excelență ARES au fost efectuate peste 10.000 de intervenții, dintre care nouă în premieră națională absolută și una în premieră europeană. În 2012, aici a fost deschisă prima secție destinată închiderii percutane a malformațiilor congenitale cardiace din România, iar anul 2014 a marcat deschiderea primei secții de angiologie pediatrică din Europa de Est.