Frica păzește reducerea CAS
Autor: Robert Veress
Poate pentru prima oară în 25 de ani, un subiect serios, cu adevărat de impact pentru fiecare cetățean, este în agenda politico-electorală. Reducerea constribuțiilor de asigurări sociale cu 5% din cota datorată de angajatori este discutată de un an de zile și va fi, în fine, aplicată de la 1 octombrie. Măsura ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2014, dar Guvernul a amânat-o pentru 1 iulie, neavând girul FMI. Nu a obținut acordul Fondului nici acum, dar și-o asumă pentru data de 1 octombrie, spune premierul Ponta – cel mai probabil candidat al PSD la alegerile prezidențiale. Impactul acestei reduceri de taxe pentru ultimul trimestru al anului a fost estimat la 850 de milioane de lei.
Se spune că frica păzește pepenii. Aplicat la scară guvernamentală, proverbul sună așa: „Frica (de a nu pierde alegerile prezidențiale) păzește reducerea CAS”. Este limpede că PSD ia această măsură strict din considerente electorale, temându-se de impactul pe care l-ar putea avea o nouă amânare a reducerii CAS. Opoziția ar fi făcut din asta principala sa armă de atac, cu mari sorți de izbândă.
Victor Ponta a încercat să potențeze anunțul reducerii CAS din octombrie cu două afirmații… să le numesc dubioase, deși impresia mea este că sunt de-a dreptul mincinoase.
Prima: „Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului și având încasări suplimentare și cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ (fără a crește taxe și impozite și fără a rata ținta de deficit, de 2,2% – n.r.)”. Afirmația aceasta este făcută în condițiile în care mai sunt aproape trei săptămâni până la încheierea celui de al doilea trimestru al anului, iar pe primul trimestru încasările la buget au fost cu peste un miliard de lei sub ținta stabilită!
A doua: „Principalii beneficiari vor fi angajații, pentru că angajatorii – și asta vom urmări în mod clar – vor scoate la suprafață acele contracte de muncă din zona gri, în care pe cartea de muncă sunt mai puțini bani decât în realitate pentru a se evita impozitarea și, în al doilea rând, crearea de noi locuri de muncă”. Pe termen scurt, nu vor exista prea mulți angajați beneficiari ai reducerii CAS la angajatori pentru simplul motiv că majoritatea firmelor se zbat la limita supraviețuirii/profitabilității, iar economia rezultată va reprezenta pentru patroni o gură de oxigen pentru a evita falimentul, nicidecum un stimulent în vederea unor angajări sau majorări salariale. Pe un pacient pe care îl salvezi de la moarte cu un electroșoc îl bagi la reanimare, înainte de a-l externa și trimite să facă jogging.
Dar pe termen mediu și lung? Cheia oricărei reduceri de taxe este de a găsi mijloacele prin care să extinzi baza de impunere, astfel încât suma încasată la buget să crească sau baremi să rămână constantă. Or, în această privință, afirmațiile premierului au fost laconice și chiar greu, dacă nu imposibil de înțeles. Luată ca atare, afirmația citată de Mediafax s-ar traduce așa: Patronii, în momentul de față, țin contracte de muncă în zona gri, pentru a evita impozitarea și pentru a evita crearea de noi locuri de muncă. Premierul a vrut să spună, de fapt, că reducerea CAS va determina patronii să declare salariile reale (sau mai apropiate de realitate) și să creeze noi locuri de muncă. Asta s-ar putea întâmpla într-o economie sănătoasă, în care patronii ar avea reflexe sănătoase. „La steaua care-a răsărit e-o cale-atât de lungă”…