„Fortuit”: La Academia Română, pleacă Ionel din funcția de președinte, vine Ionel
Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist și doctor inginer, a fost ales președinte al Academiei Române, marți, în Adunarea Generală a forului cultural și științific la care au participat membrii titulari, corespondenți și cei de onoare din țară, informează Mediafax.
După două runde de vot secret, Ionel Vlad îl înlocuiește pe chimistul Ionel Haiduc, care și-a încheiat al doilea mandat de patru ani la conducerea Academiei, mandat marcat de scandalul iscat de unele tranzacții imobiliare ale Academiei (înstrăinarea imobilului de patrimoniu Casa Coandă), denunțate ca ilegale de Curtea de Conturi, fapt care a dus la declanșarea urmăririi penale împotriva secretarului general al Academiei, Ion Păun Otiman.
Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist și doctor inginer, a declarat presei ă a fost o competiție dificilă, pentru că cei care au candidat pentru această poziție “au fost toți personalități în diverse domenii” (…) „Planurile noastre de management erau relativ asemănătoare, deși aveau forme diferite”, a adăugat noul președinte al forului științific suprem.
La al doilea tur de scrutin au participat 126 de membri ai forului. Pentru Ionel Valentin Vlad s-au contabilizat 65 de voturi, în timp ce contracandidatul lui, matematicianul Viorel Barbu, a avut 60 de voturi, iar un vot a fost anulat.
Hotnews scria azi, înaintea votului de la Academie, că în cursă se află „trei candidati foarte diferiti ca statura stiintifica si imagine publica (…): Viorel Barbu, un savant cu mii de citari in publicatii stiintifice internationale, dar care a fluierat in biserica in 2012 votand ”plagiat” pentru teza de doctorat a lui Victor Ponta, Valentin Vlad, un academician care, desi dezavueaza influenta politica, se bucura de sprijinul PSD, si Victor Voicu, un farmacolog care a demonstrat ca stie sa faca afaceri de zeci de milioane de euro, fost consilier prezidential sub Crin Antonescu”.
Ionel Valentin Vlad consideră că sarcina sa va fi „foarte dificilă”, invocând situația internațională și fondurile europene insuficiente. „În această situație este absolut clar că salariile, de exemplu ale tinerilor, vor rămâne relativ mici, dacă nu vom reuși să mobilizăm alte fonduri. De exemplu, fonduri din proiecte europene, fondurile europene nerambursabile – va fi singura posibilitate de a obține fonduri pentru a realiza noi instalații, pentru a avea salarii mai mari pentru oamenii tineri, pentru a face angajări de tineri în institutele Academiei. (…) Am trecut în planul meu de management proiecte orizontale, interdisciplinare, care să aibă o permanență în cercetarea din Academia Română și care să privească teme de interes național major și care împreună să formeze ramurele unui arbore frumos care să se cheme proiect de țară. Acesta va fi un lucru care se va face. Este promisiunea mea”, a mai spus noul președinte al Academiei Române.
Întrebat despre zvonurile potrivit cărora influența Partidului Social Democrat (PSD) ar fi contat pentru alegerea sa ca președinte a Academiei Române, Ionel Valentin Vlad a menționat că nu trebuie luate în considerare “astfel de fleacuri”.
“S-a făcut o conexiune foarte ciudată între mine și o zonă politică. Academia n-are voie. Aceasta este o mare greșeală. Academia nu face politică. Indiferent cine guvernează. Ea este un bun sfătuitor, asta trebuie să se înțeleagă (…) Cum s-a făcut această conexiune între mine, candidat la această funcție, și o anumită opțiune politică este o chestiune fortuită”, a spus noul președinte al Academiei Române.
Născut în 1943, Ionel Valentin Vlad este membru titular al Academiei Române din anul 2009 și a devenit, rapid, vicepreședinte. Este cercetător științific I la Institul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, dar și profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universității din București.
A absolvit Institutul Politehnic din București, în 1966. A susținut cursuri și conferințe la Universitatea București – Facultatea de Fizică/ Școala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita “La Sapienza” din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School “Trends in Contemporary Optics”, (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franța) etc. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Național “Serviciu credincios” în grad de Cavaler.
Noii vicepreședinți ai Academiei Române urmează să fie aleși într-o altă Adunarea Generală a forului, care va avea loc cel mai probabil pe 24 aprilie. În momentul de față, vicepreședinți sunt Dan Berindei, Cristian Hera și Marius Sala.
Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari și corespondenți și 135 membri de onoare din care cel mult 40 din țară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăși numărul membrilor corespondenți pe ansamblul Academiei Române.
În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenți (total 157), 86 membri de onoare din străinătate și 31 membri de onoare din țară (total 118), potrivit site-ului instituției.