Curtea Constituțională a Pensionarilor
Majoritatea judecătorilor Curții Constituționale a României au fost și sunt persoane vârstnice, care, dacă n-ar fi făcut politică, acum și-ar plimba nepoțeii prin parcuri, ca venerabili pensionari.
Prin urmare, este lesne de înțeles empatia CCR cu problemele pensionarilor. Este o empatie care transcede legislația stufoasă și complexă din domeniu, precum și problemele uriașe ale sistemului de pensii. O transcede, în sensul că onorabilii magistrați nu dau doi bani pe aceste aspecte, ci aplică, zic dânșii, litera Constituției.
După ce a salvat pensiile de serviciu ale magistraților, dar nu și alte categorii de pensii speciale (că deh, așa e în Constituție, fără discriminare în general, dar cu discriminare, în particular – adică, exact în cazul celor care decid când e discriminare și când nu e) și după ce a salvat și toate pensiile de la diminuarea cu 25% dispusă de „întâiul magistrat al țării”, CCR a socotit că e cazul să se mai recalculeze vreo 234.000 de pensii. Decizia de la sfârșitul lunii octombrie 2013 a fost luată fără consultarea specialiștilor, așa cum am arătat, la vremea respectivă, AICI.
Complicată și formulată într-o manieră care a dat naștere la numeroase interpretări și dispute, decizia CCR a fost urmată de un comunicat din care foarte mulți au dedus, inițial, că cele 234.000 de pensii vor fi diminuate. Până la urmă, s-a dovedit că recalcularea va conduce, dimpotrivă, la majorarea pensiilor. Așa că, pe 18 decembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru aplicarea deciziei CCR, iar azi s-a anunțat, oficial, că cei 234.000 de pensionari (persoane care au devenit pensionari în intervalul 1 ianuarie 2011 – 23 ianuarie 2013) vor primi pensiile majorate, luna aceasta, cu 63 de lei – în medie.
Profitând de faptul că judecătorii CCR nu pot acționa, fățiș, ca niște politicieni (ce sunt), Rovana Plumb, ministrul Muncii, a fost iute în a-și asuma „victoria” în lupta cu „asupritorii pensionarilor”: „Prin recalculare se șterg discrepanțele care au creat frustrare și umilințe”, a perorat doamna Plumb.
Nu! Nu! Și iar Nu! Este cazul să punem lucrurile în ordine: Curtea Constituțională l-a salvat pe Traian Băsescu, după ce acesta a fost demis de popor, fiindcă a dispus tăierea salariilor și pensiilor (operațiune reușită, în cazul primelor, invalidată cum spuneam, de CCR, în cazul pensiilor). Prin urmare, pensionarii au urât și mai urăsc CCR. Dar Curtea, draga de ea, este cea care veghează, de fapt, la interesele pensionarilor.
Acum, că această veghe ne costă, pe noi, contribuabilii de azi, un „mizilic” de 250 de milioane de lei pe an, ÎN PLUS, e un amănunt fără importanță. Oricum, aceeași ne va fi soarta: nu vom beneficia de pensii, atunci când ne va veni sorocul, fiindcă vom fi prea mulți, iar angajații prea puțini, astfel că Fondul de pensii va falimenta (ar fi, deja, în faliment, fără alimentare continuă de la Bugetul de Stat). Așa că, baremi vârstnicilor de azi să le facă CCR dreptate, pe spezele noastre, că, în cazul nostru, oricâte decizii vor da constituționaliștii de „mâine”, guvernanții nu le vor mai putea aplica.