Victor Spirescu a fost concediat de la primul său loc de muncă din Marea Britanie
Românul care a devenit întruchiparea unui nou val de lucrători imigranți din Europa de est a fost concediat de la primul său loc de muncă în Marea Britanie. Tânărul dă vina pe presă pentru acest fapt, relatează joi cotidianul The Times.
Victor Spirescu, în vârstă de 30 de ani, a venit în Marea Britanie în ziua de Anul Nou și a fost întâmpinat la sosire de o armată de ziariști și de mai mulți aleși britanici, între care Keith Vaz, președintele laburist al Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor.
Tânărul a început chiar de a doua zi munca la o spălătorie de mașini de lângă un supermarket Aldi din Biggelswade, comitatul Bedfordshire, dar ulterior și-a pierdut postul. El a declarat pentru The Times că șeful său s-a enervat din cauza telefoanelor frecvente pe care le-a primit noul angajat.
Victor Spirescu a devenit o celebritate ca imagine a afluxului masiv de bulgari și români despre care presa britanică afirma că vor veni după 1 ianuarie să lucreze în Marea Britanie. Atenția s-a focalizat asupra sa pentru că a fost unul dintre rarii pasageri ai avionului venit la 1 ianuarie la Londra din Târgu Mureș care sosea pentru prima oară în Marea Britanie.
Tratatul de aderare a României și a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor români și bulgari pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani a fost împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani).
Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013, Marea Britanie fiind una dintre țările care au menținut până la acea dată restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari.