43 de miliarde de euro – totalul fondurilor alocate României de UE în perioada 2014 – 2020

Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale Foto: ec.europa.eu

Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale
Foto: ec.europa.eu

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, Acordul de Parteneriat cu România, document care stabilește strategia de “utilizare optimă” a fondurilor europene alocate Bucureștiului în perioada 2014-2020, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles, citat de Mediafax.

„Acordul pregătește terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, sumă care reprezintă totalul finanțărilor în cadrul politicii de coeziune (în prețuri curente, incluzând finanțarea din cadrul Cooperării teritoriale europene și alocările bugetare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor), precum și a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurală și 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului și pentru cel maritim”, informează Comisia Europeană.

În perioada de programare 2014 – 2020, România beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Comisia consideră că investițiile din fonduri europene vor atenua șomajul și vor stimula competitivitatea și creșterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale și învățământului în orașe și în zonele rurale. De asemenea, investițiile vor promova spiritul antreprenorial, vor combate excluziunea socială și vor contribui la dezvoltarea unei economii ecologice, în care resursele sunt utilizate eficient, mai precizează CE.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am adoptat un plan de investiții strategic, vital, care așază România pe calea creării de locuri de muncă și a creșterii economice în următorii 10 ani. Acest Acord de Parteneriat reflectă determinarea comună a Comisiei Europene și a României de a utiliza în modul cel mai eficient fondurile UE (…) Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea”,a declarat comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

La rândul său, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a afirmat că este important ca „beneficiile creșterii economice și ale creării de locuri de muncă să fie vizibile nu doar în orașe, ci și în mediul rural”.

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, după ce documentul fusese transmis în mod formal pe 31 martie.

Comisia Europeană a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept “incoerent și fără priorități clare”.

Experții CE avertizau că lecțiile învățate în perioada 2007-2013 ar trebui mai bine valorificate.

Executivul european a avut obiecții și în ceea ce privește a doua versiune a Acordului de Parteneriat.

Loading

Comments

comments