Unul dintre cele mai triste momente din istoria presei (VIDEO)
Pe 20 iulie 2013 s-a consemnat unul dintre cele mai triste momente din istoria presei: cotidianul The Guardian a fost obligat de Guvernul Cameron să distrugă toate probele furnizate de Edward Snowden în susținerea dezvăluirilor legate de spionarea în masă a comunicațiilor de către serviciile secrete americane și britanice, în principal.
Redactorul șef al publicației, Alan Rusbridger a relatat cum secretarul primului ministru a intrat în biroul său și i-a comunicat că „statul a concluzionat că problema a fost disputată destul, iar probele trebuie să dispară”.
Trei jurnaliști au distrus patru laptopuri tixite cu circa 1,7 milioane de documente, lucrând cu bormașini și flexuri, sub privirile atente ale unor agenți (tehnicieni) ai serviciului secret britanic GCHQ (cel care solicitase distrugerea probelor).
Rusbridger susține că operațiunea a fost mai mult una simbolică, un exercițiu de putere: „David Cameron era perfect conștient de faptul că acelea nu erau singurele copii existente și că, prin urmare, distrugerea lor nu va pune capăt dezvăluirilor”.
Operațiunea a fost filmată și a fost dată publicității vineri de redacția The Guardian.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că ar fi „foarte dificil de imaginat un scenariu” în care cele petrecute în Marea Britanie s-ar putea repeta în Statele Unite.
Între timp, Glenn Greenwald, jurnalistul The Guardian care a fost în contact cu Snowden și a lansat seria de dezvăluiri despre programul PRISM, a emigrat în Brazilia, de unde continuă să scrie despre interceptarea în masă a comunicațiilor. Zilele trecute, Greenwald a dezvăluit că serviciile secrete canadiene controlează rețelele Wi-Fi din aeroporturi, pentru a spiona aparatele celor care se conectează la acestea.