No surprise: Scoția rămâne în Marea Britanie

Aruncarea „greutății dependenței” de către scoțieni în „nasul” premierului britanic David Cameron, s-a dovedit a fi o ambiție prea mare. Foto: independent.co.uk

Aruncarea „greutății dependenței” de către scoțieni în „nasul” premierului britanic David Cameron, s-a dovedit a fi o ambiție prea mare.
Foto: independent.co.uk

Update

Rezultate finale: 55,3% dintre scotienii care si-au exprimat optiunea, au votat impotriva independentei.

Primele rezultate parțiale ale referendumului pentru independență, organizat ieri, în Scoția, arată o victorie marginală a unioniștilor, cu 52%, conformă sondajelor din ultimele săptămâni. Rezultatele sondajelor exit-poll arătau un avans mai substanțial pentru opozanții independenței – 54%. Iar presa britanică anticipează o confirmare a exist-poll-urilor.

În cazul confirmării definitive, rezultatul va reprezenta o victorie a premierului britanic David Cameron și, foarte probabil, o creștere spectaculoasă a cotei sale de popularitate.

Participarea la referendum a fost masivă – aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători înscriși în liste.

Scoția reprezintă 8,3 la sută din populația Marii Britanii și 9,2 la sută din Produsul Intern Brut.

În cazul unui „Da” majoritar la referendum, Scoția s-ar fi alăturat unei lungi liste de state care s-au eliberat de britanici, relatează site-ul american Global Post, citat de Mediafax.

Statele Unite, în 1776, și Irlanda, în 1916, sunt primele care și-au proclamat independența. Au urmat Egiptul (1922), Canada, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă (1931) și Irakul (1932). Iordania (1946), India și Pakistanul (1947), Myanmar și Sri Lanka (1948) și Malaysia și Ghana (1949) au constituit următorul val de țări care au devenit independente.

Această mișcare de emancipare a continuat atât în Africa și Orientul Mijlociu, dar și în America Centrală și Oceania în anii ’60-’70, iar Zimbabwe și Vanatu (1980), Belize și Antigua and Barbuda (1981), St Kitts and Nevis (1983) și Brunei (1984) sunt ultimele state care au devenit independente în prima jumătate a anilor ’80.

Loading

Comments

comments