SUA vor să permită utilizarea telefoanelor mobile în avioane
Comisia Federală de Comunicații a Statelor Unite (FCC) a anunțat că va propune în scurt timp ridicarea interdicției asupra utilizării telefoanelor mobile de către pasagerii avioanelor. Deși vor fi interzise în continuare în timpul decolării și aterizării, convorbirile telefonice vor fi permise de îndată ce aeronavele vor atinge 3.000 de metri. Propunerea FCC va declanșa, foarte probabil, o dezbatere aprinsă între considerentele de ordin tehnic și cele legate de tolerabilitatea socială, scrie The Wall Street Journal.
Chiar dacă această inițiativă va intra în vigoare, companiie aeriene vor fi cele care vor decide dacă vor permite convorbirile telefonice la bordul aparatelor de zbor. Deocamdată, reprezentanții acestora au declarat că vor aborda subiectul cu maximă atenție, din cauza puternicelor obiecții care pot veni din partea propriilor clienți. Ei au adăugat că, în eventualitatea reglementării acestei propuneri, vor trebui să instaleze în avioane echipamente speciale, capabile să comunice cu releele și antenele de telefonie aflate la sol.
Luna trecută, Administrația Federală de Aviație a Statelor Unite (FAA) afirmase că va permite “utilizarea extinsă a dispozitivelor electronice în timpul zborurilor”, înlăturând astfel îngrijorarea generală existentă până în prezent în privința eventualelor probleme tehnice care ar putea apărea prin folosirea telefoanelor mobile în avioane. Cu toate acestea, dezbaterea socială creată de folosirea celularelor într-un mediu închis și, implicit, a disconfortului fonic la care ar fi supuși ceilalți pasageri, se anunță extrem de aprinsă.
În anul 1991, FCC a interzis utilizarea telefoanelor mobile în timpul zborurilor, de teamă că acestea ar putea interfera cu rețelele wireless aflate la sol. În 2004, FCC a propus ridicarea acestei interdicții, însă a renunțat la inițiativă trei ani mai târziu, după ce însoțitorii de zbor au protestat vehement, susținând că măsura ar genera o mare bătaie de cap. De asemenea, la vremea respectivă, FCC nu era pe deplin edificată asupra faptului că telefoanele mobile nu reprezentau nici un risc la adresa siguranței de zbor.
Un recent sondaj de opinie realizat de FAA pe un eșantion de 1.600 de cetățeni americani a relevat că 51 la sută dintre aceștia se opun convorbirilor telefonice în timpul zborurilor. Chiar dacă propunerea FCC va fi reglementată, câteva companii aeriene americane au dat de înțeles că nu vor permite convorbirile telefonice la bordul aeronavelor, iar altele au sugerat că ar putea să-și “reevalueze strategia” în această privință. Companiile aeriene internaționale dotate cu tehnologie pentru folosirea telefoanelor mobile sunt obligate să-și întrerupă acest sistem atunci când survolează spațiul aerian al Statelor Unite.