VIDEO. Select News vă invită la alegerea filmului de LUX

luxVineri, 29 si sambata, 30 noiembrie 2013, la Cinema Studio din Bucuresti vor fi difuzate, în premieră, cele trei filme finaliste pentru Premiul LUX: The Broken Circle Breakdown (Paradisul spulberat) o coproducție Belgia-Olanda, Miele (coproducție Italia – Franța) și The Selfish Giant (Uriașul cel egoist),  Marea Britanie.

Instituit în 2007, Premiul LUX se acordă, anual, de Parlamentul European și are două obiective fundamentale: să evidențieze dezbaterea publică referitoare la Uniunea Europeană și la politicile sale și să sprijine difuzarea (co)producțiilor europene.

Cu o săptămână înainte de premiera de la Cinema Studio, adică vineri, 22 noiembrie, la Spațiul Public European din București, va avea loc o avanpremieră. După o dezbatere ce va fi moderată de criticul de film Irina Nistor, un „juriu” format din 15 persoane, printre care și semnatarul acestor rânduri, vor selecta pelicula pe care o vor viziona.

În mod normal, alegerea mea ar fi The Selfish Giant. Însă, îi voi lăsa pe cinefilii cititori ai Select News să decidă cum voi vota vineri. Așadar, vă invit să vă exprimați opinia fie la comentarii, fie prin intermediul paginii de Facebook a Select News, fie la postarea de pe contul meu de Facebook. Voi însuma voturile vineri, la ora 9.30. La ora 11 are loc evenimentul de la Spațiul Public European. După, voi scrie cronica filmului vizionat – care, e adevărat, ar putea fi altul decât cel pentru care voi vota și altul decât cel care va lua premiul LUX. Dar, ar putea fi chiar acela.

Nu vă voi lăsa să alegeți exclusiv după inspirație, ci vă ofer câteva elemente importante.

The Selfish Giant tocmai a fost încoronat cu premiul cel mare (calul de bronz) al festivalului de la Stockholm, Suedia. De asemenea, a primit și premiul pentru cel mai bun scenariu, la festivalul european de film de la Sevilia, Spania.

La Stockholm, interpreta rolului principal din Miele, actrița italiancă Jasmince Trinca, a fost aleasă cea mai bună actriță. Iar la Sevilla, The Broken Circle Breakdown a primit premiul de popularitate.

Câteva cuvinte despre cele trei filme, aflate pe IMDB, unde cel mai bine este notat The Broken Circle Breakdown (7,7), urmat de The Selfish Giant (7,5) și Miele (6,2).

The Selfish Giant are ca sursă de inspirație romanul omonim al lui Oscar Wilde, dar acțiunea este plasată în Anglia contemporană. Filmul, o incursiune în periferia societății britanice, unde bătălia pentru supraviețuire este cronică, spune povestea a doi băieți neadaptați, foarte buni prieteni. Arbor (Conner Chapman) nu se poate integra în liceu, preferând să-și petreacă timpul colectând metal, pe care îl vinde la unitățile de reciclare, pentru a-și ajuta familia săracă. Swifty (Shaun Thomas)are probleme emoționale mai severe, dar este de neîntrecut în relaționarea cu… un cal. Relația de prietenie dintre Arbor și Swifty este atât de profundă, încât finalul tragic lasă spectatorii deopotrivă șocați și mișcați. Regizoarea Clio Barnard, care semnează și scenariul, nu face niciun compromis de la a reda tabloul cenușiu, supra-realist, al vieții clasei muncitoare în epoca post-industrială.

 

Miele vorbește despre eutanasia umană, fără a da un verdict, pe care îl lasă la aprecierea fiecăruia. Titlul filmului este dat de protagonista principală, care îi ajută pe oamenii bolnavi fără speranță să își curme suferința. Credința sa că face ceea ce este bine este zguduită în momentul în care îl cunoaște pe Grimaldi (Carlo Cecchi), un bărbat între două vârste, care îi solicită serviciile nu pentru că este bolnav incurabil, ci doar pentru că s-a plictisit să trăiască. Între cei doi se înfiripă o relație bazată pe fascinație reciprocă, în timp ce Miele încearcă să-și convingă clientul să se răzgândească, iar acesta insistă că motivele sale nu o privesc.

The Broken Circle Breakdown are un scenariu aparent banal. Un cuplu format din dragoste la prima vedere, în pofida diferențelor frapante dintre ei (el – un ateu romantic, ea – o credincioasă realistă), este pus la grea încercare după ce fiica lor se îmbolnăvește de leucemie și moare. Punctul forte al filmului sunt scenele foarte realiste, dure și zguduitoare ce zugrăvesc efectul șocului post-traumatic asupra unei relații ce pare intangibilă la vicisitudini. Ah, iar dacă vă place (sau vă displace…) muzica country, e din belșug în acest film.

 

Grea alegere, nu?

Loading

Comments

comments