Rușii acuză ONU de părtinire în raportul privind atacul chimic din Siria
Oficiali ruși au decarat că reprezentanți ai regimului de la Damasc le-au înmânat probe care indică implicarea rebelilor în atacurile chimice, relatează AFP.
În ciuda înțelegerii dintre SUA și Rusia, cele două părti au rămas “la cuțite” în privința atacului de la 21 august, atunci când sute de oameni au murit otrăviți de un presupus atac chimic.
În timp ce președintele Obama declara că este “de neconceput” ca un astfel de atac să fi fost pus la cale de altcineva decât de regimul sirian, Rusia a criticat raportul ONU drept “partinitor și unilateral” și despre care vesticii spun că probează vina regimului.
Aake Sellstroem, șeful echipei Națiunilor Unite care a întocmit raportul, a declarat pentru AFP că inspectorii se vor întoace în Siria “cât mai curând posibil” pentru a investiga și celelalte atacuri chimice.
Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, a declarat, miercuri, după primele două zile de discuții la Damasc, că regimul sirian a predat Rusiei noi probe care îi implică pe rebeli în atacul care a înspăimântat o lume întreagă, cel de la 21 august.
“Probele au fost înmânate părții ruse. Ni s-a comunicat că acestea sunt dovezile implicării rebelilor în atacul chimic,” a declarat Ryabkov pentru RIA Novosti și agenția rusă de știri, ITAR-TASS, după întâlnirea ministrului rus cu omologul său sirian, Walid al-Muallem.
Ryabkov a mai declarat că Rusia va examina materialele furnizate de sirieni “cu maximă seriozitate”.
Spre furia țărilor occidentale, Rusia și-a exprimat în repetate rânduri suspiciunile față de atacurile chimice, exprimându-i părerea că acestea a fi fost o “provocare” pusă la cale de rebeli în scopul de a-i determina pe vestici să demareze o intervenție militară.
Ryabkov a mai spus că rușii sunt dezamăgiți de raportul publicat de Natiunile Unite pe care le-au caracterizat a fi unul “unilateral și părtinitor”.
SUA și aliații își mențin părerea că atacul ar fi fost pus la cale de forțele guvernamentale siriene și consideră că aprecierea expeților ONU susține punctul lor de vedere.
Departamentul de Stat american îi acuză pe ruși că “înoată împotriva curentului” atât al opiniei internaționale cât și a faptelor.
Fanța și Marea Britanie pregătesc un proiect de rezoluție pentru ONU prin care vor cere sancțiuni dure regimului Assad în cazul în care Siria nu se va conforma planului de dezarmare.
Șeful Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat marți că se va întâlni cu miniștrii de externe din cinci state cheie în cadrul Adunării Generale a ONU, după care va purta discuții cu diplomații americani și ruși pentru a găsi o soluție pentru criza siriană.
Ban Ki-moon a mai spus că atacurile cu arme chimice sunt “numai vârful aisbergului” și a somat marile puteri să privească lucrurile “în anslamblu” pentru a putea aborda și chestiunea dezastrului umanitar, nu numai problema războiului civil în sine.
În conflictul care durează de 30 de luni în Siria au fost murit mai mult de 110.000 de oameni iar mai multe milioane de persoane s-au refugiat în tările vecine.