România, pentru dezvoltarea economică, are nevoie de cât mai multe parcuri industriale

Ploiesti West Park, comuna Aricestii Rahtivani

Ploiesti West Park, comuna Aricestii Rahtivani

Senatorul PSD de Mureș Alexandru Petru Frătean a declarat, joi, într-o conferință de presă, că noul context economico-social impune o repoziționare a politicii economice și industriale a României și trebuie profitat de avantajele pe care le pot aduce parcurile industriale.

”Noul context economico-social impune o repoziționare a politicii economice și industriale a României, în care un rol determinant pentru dezvoltarea economică și creșterea competitivității îl au parcurile industriale, tehnologice și științifice, structuri care sprijină mutațiile industriale prin specializare inteligentă, concentrarea resurselor și a bazei de cunoștințe. Trebuie să profităm de avantajele pe care le pot aduce parcurile, care oferă un cadru cuprinzător pentru facilitarea și stimularea inovării, a dezvoltării regionale, pentru crearea de locuri de muncă, fiind poli ai inovării și ai competitivității economice în zonele în care apar”, a arătat Frătean.

Parlamentarul mureșean a afirmat că este nevoie de cât mai multe parcuri industriale și că va sprijini orice inițiativă în acest sens și că pe acest considerent a devenit unul dintre inițiatorii Legii privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, aflată în faza finală a procedurii legislative, care clarifică aspecte legate de modul de înființare și de funcționare a parcurilor industriale.

”Am redus suprafața minimă de la 10 hectare la 5 hectare, asta înseamnă enorm de mult. Pentru că sunt foarte multe platforme care nu mai funcționează și care au mai puțin de 10 ha, sunt comune și orașe mici care nu au la dispoziție și nu există potențial pentru 10 ha, dar pentru 5-6 ha există. S-au simplificat reglementările legate de acordarea statutului de parc industrial firmelor sau autorităților care înființează parcuri industriale, ceea ce e foarte important, pentru că nu mai este atâta birocrație ca să stăm ani de zile până reușim să facem parcul industrial, și s-au clarificat toate facilitățile fiscale și de altă natură pe care autoritățile le pot acorda celor care înființează parcul industrial sau parcului industrial în sine. E o lege bună și sper că va avea efect”, a susținut Frătean.

Senatorul a afirmat că susținerea sa pentru această lege și intrarea în echipa care a promovat-o este legată și de faptul că USL, în campania electorală pentru Consiliul Județean, a promis întregului județ înființarea de parcuri industriale.

”Șansa noastră ca economie, ca țară, este de a învăța din experiențe de succes și de a ne racorda la trendurile mondiale, de aceea apreciez că dacă e să vorbim de o politică de reindustrializare a României, trebuie să recunoaștem locul și rolul parcurilor industriale și să sprijinim, la modul cel mai concret, dezvoltarea acestora”, a subliniat Alexandru Pertu Frătean.

Acesta a spus că abordează acest subiect dintr-o perspectivă pragmatică, având în vedere experiența sa în demersul de a deschide Parcul Industrial Mureș, ”proiect pe care l-am coordonat în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș în perioada 2004-2008”.

”Pornit de la un proiect Phare de peste 6 milioane de euro în anul 2002, Parcul Industrial Mureș găzduiește astăzi 16 firme și un incubator de afaceri unde muncesc peste 1.700 de localnici, fapt ce dovedește impactul său pozitiv la nivel economico-social, fără a intra în detaliile altor cifre relevante”, a susținut Frătean, care a precizat că acest aspect l-a constituit și ultima sa declarație politică făcută în plenul Senatului.

Loading

Comments

comments